Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Berislav Jelinić

ŠTO SE SKRIVA IZA POZITIVNIH POSLOVNIH REZULTATA FINANCIJSKE AGENCIJE

Fini prihodi padaju, no ostvaruje profit jer je otpustila 1200 radnika

MATO REGVAR, predsjednik Uprave Fine, suočen je s optužbama da nije učinio ništa kako bi povećao Finine prihode, nego isključivo radi na rezanju troškovaMATO REGVAR, predsjednik Uprave Fine, suočen je s optužbama da nije učinio ništa kako bi povećao Finine prihode, nego isključivo radi na rezanju troškovaUprava Fine tekuću godinu završit će s dobiti od otprilike stotinjak milijuna kuna, ali taj poslovni uspjeh ima i svoje zabrinjavajuće naličje, ispričali su Nacionalu upućeni poslovni izvori. Tvrdi se da je do dobiti došlo prije svega zbog otpuštanja i zbrinjavanja više od 1200 radnika u 2009. Zato se uštedjelo na isplati plaća, pa se ostvarila dobit, iako se prihodi Fine smanjuju već godinama, tvrde izvori bliski Fini. Navodno se prihodi Fine smanjuju zato što uprava poslovanje i nove usluge na tržištu ne razvija na prikladan način. Među ostalim, poznavatelji prilika u Fini tvrde da aktualna uprava štedi novac ondje gdje ne bi trebalo, što prijeti dodatnim ugrožavanjem poslovanja.

Primjerice, tvrdi se da Uprava Fine već dulje vrijeme uopće ne ulaže u redovni ciklus obnove informatičke opreme, koja je nužna za nesmetano odvijanje platnog prometa, funkcioniranje nacionalnog klirinškog sustava, Regosa, državne riznice i sličnih sustava. Pravo je čudo, tvrde upućeni u poslovanje Fine, da se dosad već nije dogodio pad tih sustava. Sličnih je primjera navodno još, tako da ostvareni poslovni uspjeh Fine u nekim poslovnim krugovima doživljavaju s rezervom.

Vezane vijesti

Državne tvrtke gomilaju gubitke

Državne tvrtke gomilaju gubitke

U prvom tromjesječju ove godine prihodi državnih tvrtki su smanjeni, troškovi zaposlenih dalje rastu, zaduženost se povećava, a gubici se dalje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika