06.12.2010. / 21:42

Autor: Hina

SAD i saveznici traže pomoć od Kine i Rusije u vezi sa Sjevernom Korejom

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja izvršili su pritisak na Kinu i Rusiju u ponedjeljak da pomognu ublažiti napetosti na Korejskom poluotoku dok je kineski predsjednik Hu Jintao upozorio predsjednika SAD-a Baracka Obamu da bi stanje moglo "izmaknuti nadzoru".

Hillary ClintonHillary ClintonSjedinjene Države, Japan i Južna Koreja izvršili su pritisak na Kinu i Rusiju u ponedjeljak da pomognu ublažiti napetosti na Korejskom poluotoku dok je kineski predsjednik Hu Jintao upozorio predsjednika SAD-a Baracka Obamu da bi stanje moglo "izmaknuti nadzoru".

U Washingtonu je državna tajnica Hillary Clinton otvorila sastank s njenim japanskim i južnokorejskim kolegama rekavši da sve tri zemlje dijele tešku zabrinutost zbog "izazivačkih napada iz Sjeverne Koreje".

Japanski ministar Seiji Maehara u svojim je komentarima kao i južnokorejski ministar Kim Sung-Hwan, rekao da se sve tri zemlje nadaju većoj suradnji Pekinga i Moskve koji su djelovali manje spremni oštro nastupati spram Pyongyanga.

"Mi ćemo ovaj sastanak pretvoriti u sastanak koji će postići čvrsti angažman Kine i Rusije u našim naporima", rekao je Maehara.

Bijela kuća je rekla da je Obama u telefonskom razgovoru s presjednikom Huom zatražio od Pekinga da surađuje sa SAD-om i drugima kako bi se "poslala jasna poruka Sjevernoj Koreji da su njene provokacije neprihvatljive".

Obama i Hu su razgovarali dok je Južna Koreja započinjala svoje pomorske vojne vježbe.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je Hu Obami rekao da se "posebice u sadašnjem stanju, ako se odgovarajuće ne riješi, napetosti na Korejskom polutoku mogu uvelike pojačati ili izmaknuti nadzoru, što ne bi bilo u ničijem interesu".

"Trebamo smirivanje a ne zatezanje, dijalog a ne sukobljavannje, mir a ne rat", rekao je HU, kako je preneseno.

Iskazujući potporu Južnoj Koreji nakon granatiranja jednog od njenih otoka 23. studenog načelnik glavnog stožera američke vojske admiral Mike Mullen otputovat će u ponedjeljak navečer kako bi se sastao s južnokorejskim dužnosnicima snaga sigurnosti u Seulu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika