07.12.2010. / 08:27

Autor: Hina

WikiLeaks: NATO je htio zaštititi baltičke zemlje od Rusije

Rusko-gruzijska vojna avantura iz 2008. kada su se sukobili Tbilisi i Moskva koja je intervenirala kako bi, po onome što je službeno objavila, zaštitila prava ruske manjine u Gruziji, ostavila je traga u pamćenju stanovnika Baltika

NATO je izradio planove za zaštitu triju baltičkih država (Estonija, Litva i Latvija) od prijetnja iz Rusije, ističe se u diplomatskim depešama koje je objavio WikiLeaks, a u utorak je prenio The Guardian.

Plan koji je Sjevernoatlantski savez bio pripremio za Poljsku proširen je na sve tri bivše sovjetske republike s jakom ruskom manjinom pošto su one same zatražile dodatnu zaštitu od Rusije, po tim diplomatskim bilješkama koje je objavio britanski dnevnik The Guardian.

Rusko-gruzijska vojna avantura iz 2008. kada su se sukobili Tbilisi i Moskva koja je intervenirala kako bi, po onome što je službeno objavila, zaštitila prava ruske manjine u Gruziji, ostavila je traga u pamćenju stanovnika Baltika, vidi se u bilješkama koej pokazuju i da su američki čelnici tražili od baltičkih kolega da ostanu mirni kako ne bi naljutili Rusiju.

"Događaji u Gruziji zasjenili su sva ostala događanja ovdje, što odavno nije viđeno", ističe se u priopćenju američkog veleposlanstva u Rigi, koje je prenio New York Times koji je također imao pristup tim podatcima što su procurili u javnost.

Latvijci su tada strahovali da bi u slučaju ruske intervencije stanje u zemlji bilo slično stanju na Kavkazu, opet po diplomatskim depešama. Tri baltičke države ušle su u NATO 2004.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika