07.12.2010. / 09:53

Autor: Nacionalova redakcija

Nacional: Intelektualci poslali poruku Jadranki Kosor: Dosta! Vrijeme je za izbore!

Hrvatska javnost želi promjenu, ali još je daleko od toga da s entuzijazmom i vjerom u budućnost očekuje novu vlast. Kako, dakle, promijeniti aktualnu vladu, koju po recentnim anketama ne podržava 83 posto stanovnika Republike Hrvatske?

Jadranka KosorJadranka Kosor"Hrvatska je u moralnoj i materijalnoj krizi i jedini izlaz iz sadašnjeg gliba jesu parlamentarni izbori" - gotovo je jedinstven zaključak 15-ak poznatih javnih osoba - režisera Rajka Grlića i Nenada Puhovskoga, novinara Jurice Pavičića, profesorice Andree Zlatar i Nadežde Čačinovič, glazbenika Saše Antića, kazališne glumice Branke Bebić-Tudor, i mnogih drugih - kojima je redakcija Nacionala ovih dana postavila pitanje o načinu na koji se može prevladati sadašnja situacija u zemlji.

Objašnjenja koja su dali nipošto nisu jednoznačna, i pokazuju značajne razlike unutar ovog dijela kulturne i intelektualne elite, međutim, mogu se svesti na dvije osnovne značajke:

Prvo, doslovce nitko od Nacionalovih sugovornika više ne vjeruje HDZ-ovoj vladi kao jamstvu oporavka države i društva. Reklo bi se kako je postavljena definitivna dijagnoza prema kojoj su Jadranka Kosor i njezin kabinet u terminalnoj fazi, i sve što rade rezultira odgađanjem kraja, ali uz sadašnju vlast, spasa neće biti.

Drugo, tek je nešto malo bolje mišljenje o hrvatskoj opoziciji, koju više doživljavaju poput nužnog zla, negoli kao spasonosno rješenje. Opozicija pati od nedostatka jasne vizije, hrabrosti, pa čak i želje da ubrza pad HDZ-a s vlasti. Tu je, nažalost, i kadrovski problem jer sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako je čelnik opozicije Zoran Milanović tek malo popularniji od izrazito nepopularne Jadranke Kosor.

Drugim riječima, hrvatska javnost želi promjenu, ali još je daleko od toga da s entuzijazmom i vjerom u budućnost očekuje novu vlast. Kako, dakle, promijeniti aktualnu vladu, koju po recentnim anketama ne podržava 83 posto stanovnika Republike Hrvatske?

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.12.10. 10:21

Članak je točan. Opozicijska vlada je nužno zlo i nemaju vizije. Nedostatak vizije je povezan sa nedostatkom znanja u pronalaženju uzroka i rješenja problema. Nedostatak znanja je povezan sa lošim obrazovanjem u ekonomskim školama, a loše obrazovanje u ekonomskim školama sa lošim znanjem preuzetim uglavnom iz inozemstva. Što na kraju pokazuje da je uzrok krize u podvaljenom lošem znanju o ekonomiji iz inozemstva. Generacije su odgajane na tom faličnim znanju i rezultat je nesposobnost analize i pronalaženje rješenja. Preuzeli smo svjetska iskustva kao ispravna i bez razmišljanja ih primjenili (uvođenje isključivo kreditnog sustava 1994. godine). A tada je bila velika inflacija za koju se nije imalo objašnjenje, pa se uvelo ono što ima Europa. Danas EU ima velike dugove, pa ih naravno imamo i mi. A pitanje što pokreće inflaciju ostalo je i dalje mutno. Pokreće ju veća ponuda novca od ponude roba i usluga. A kako se do nje dolazi? Tako što država emitira novac, a banke multipliciraju depozite i emitiraju kredite (x5). Probali smo metodu samo kredita bez državne emisije i ona vodi u dužničku krizu. Nije li onda rješenje samo državna emisija (3.5-5% od ukupne sume novca godišnje). To još nismo probali. Multiplikaciju u bankama se može ubiti visokom obaveznom rezervom od preko 50% (kompletan plan stabilizacije monetarnog sustava i stvaranje preduslova za izlaz iz krize je na: sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize).
E da ovako razmišljaju u oporbi, bila bi ona sve samo ne nužno zlo.


registracija
2/12/09

gromco, 07.12.10. 12:09

da smo pravedna drzava pola hadezejovaca bi sjedilo u remetincu i tcekalo kraj istrage. ovaq samo sebi produljuju vlastitu agoniju naknadnog progona.
bitch


registracija
11/1/10

fluid, 07.12.10. 12:11

Tako je sve jasno a tako se svi prave blesavi.Od 92.god.upozoravam da će Hrvatsku ovo snaći.Trebalo je toliko godina da se sve pokrade i to od strane Tuđmanovih privilegiranih "obitelji".Kako se pretežno radi o nesposobnim "poduzetnicima"koji nisu stvorili nove vrijednosti već sve uništili a osobno izišli vrlo bogati iz opće propasti Hrvatske,sada je na djelu licemjeran poziv vlade da SVI moramo spašavati Hrvatsku !Ma nemoj !Ali to je nastavak Tuđmanove doktrine stvaranja neokapitalizma u Hrvatskoj a HDZ to zdušno i u kontiutetu i dalje provodi .Novopečene kapitaliste (čitaj kriminalci i lopovi)vlast ne dira jer participira sa njima u grabeži dok ostatak totalno uništenih građana Hrvatske treba podnositi teret i pljačke i njihove nesposobnosti.Ima Hrvatska potencijala i moralnih osoba u svojim redovima ali lopove treba rastjerati a da bi procesi krenuli pravim tokom.Ova inicijativa intelektualaca je dobra ali nije dostatna.Narod treba reći točno ono što svi znaju.Ili na ulici ili na izborima.Preostala je još jedino borba za goli opstanak svih nas.U ime djece ako već za nas sve izgleda beznadno.


registracija
11/1/10

fluid, 07.12.10. 12:17

Vlado Gotovac ponovo progovara iz groba,kao najčišća moralna vertikala u Hrvata.Ali tko ga je prepoznao dok je bio živ?Nitko!Svi su poželjeli dio kolača koji je lopovski Tuđmanov sustav ponudio.Svi su se polakomili kako će biti love za sve.Kako bijedno i prizemno.Kako primitivno i lakomo.I svi ste odgovorni.Sada snosite teret vlastite gluposti i gramzivosti.Ili se barem konačno probudite i recite dosta.Ali nemojte ponovo izabrati "od zla oca od gore matere"što hrvatska scena nudi.Prepoznajte prave osobe među sobom.Izfiltrirali su se i profilirali do sada već.Pamet u glavu stara nacijo koja toliko krivi druge za osobne tragedije.Sada sami krojite svoje sudbine.Ako je ovo sve što znate,tada vaša evolucija treba još idućih tisuće godina napretka a da bi narasli u sretnu,uspješnu i naprednu hrvatsku naciju.


registracija
8/7/10

Maroje, 08.12.10. 10:17

Molimo Boga za karizmatičnog vođu za treću političku opciju koja će okupiti prodorne,obrazovane mlađe neiskvarene ljude, pune poleta,rodoljublja,radišne, samosvjesne koji će imati čvrste stavove. Ljude koji će voljeti svoju domovinu stvaranjem, a ne razaranjem. Takvih na kupu još nememo pa čemu izbori.Ovako bi bilo sjaše kurta da uzjaši murta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika