07.12.2010. / 10:35

Autor: Hina

U Zagrebu počeo filmski festival Human Rights

Na festivalu će biti prikazani igrani i dokumentarne filmovi, među njima i neki od od zapaženijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije, kao i retrospektiva njemačkog redatelja Alexandera Klugea, koji će biti predstavljen i kao esejist

Jean-Luc GodardJean-Luc GodardProjekcijom filma francuskoga redatelja Xaviera Beauvoisa "O ljudima i bogovima" u zagrebačkom kinu Europa sinoć je počeo 8. filmski festival Human Rights - filmski festival o ljudskim pravima, koji se održava od 6. do 11. prosinca u Zagrebu te od 13. do 16. prosinca u Rijeci.

Na festivalu će biti prikazani igrani i dokumentarne filmovi, među njima i neki od od zapaženijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije, kao i retrospektiva njemačkog redatelja Alexandera Klugea, koji će biti predstavljen i kao esejist.

Uz ine bit će prikazani i filmovi "Film Socijalizam" Jean-Luca Godarda, "Aurora" Cristija Puiuja i "Nitko nije čuo za perzijske mačke" iranskog autora Bahmana Ghobadija. Iz aktualne dokumentarne produkcije bit će prikazan višestruko nagrađivani film "Neprijatelji naroda" u režiji kambodžanskog novinara Theta Sambatha i britanskog autora Roba Lemkina, "La Isla: arhivi jedne tragedije" Austrijanca Ulija Stelznera, "Autobiografija Nicolaea Ceausescua" rumunjskog dokumentarista Andreija Ujice i "Jaffa, naranča iz pakla" Izraelca Eyala Sivana.

Beauvoisov film "O ljudima i bogovima" je canneski pobjednik, a redatelj donosi priču o skupini redovnika u alžirskim planinama, koji su se našli na udaru islamskih fundamentalista.

U suorganizaciji Centra za ljudska prava održat će se dvije rasprave, jedna o regionalnoj inicijativi za osnivanje međudržavne i nezavisne komisije za utvrđivanje javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključivši i sudbinu nestalih, dok će se druga rasprava baviti odnosom javnosti i javnih medija.

Amnesty International Hrvatska će u sklopu festivala provesti globalnu kampanju simboličnog naziva "Apelmanija", kojom se pisanjem apela želi izraziti solidarnost sa žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastoji utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika