07.12.2010. / 11:43

Autor: Hina

Zbog optužbi za silovanje u Velikoj Britaniji uhićen Julian Assange: Otvara se 'Pandorina kutija'?

Švedsko tužiteljstvo izdalo je nalog za uhićenje Assangea zbog optužbi za silovanje

Julian AssangeJulian AssangeBritanska policija uhitila je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na temelju europskog uhidbenog naloga koji je objavila Švedska, priopćila je u utorak londonska metropolitanska policija a prenosi Reuters.

"Dužnosnici ekstradicijskog ureda metropolitanske policije jutros su uhitili Juliana Assangea na temelju zahtjeva Švedske zbog sumnji za silovanje", navodi se u izjavi policije, prenosi agencija dpa. "Julian Assange, 39, uhićen je na temelju europskog uhidbenog naloga pošto je došao u londonsku policijsku postaju u 9,30 sati (po lokalnom vremenu)", dodaje se u izjavi.

Švedsko tužiteljstvo izdalo je nalog za uhićenje Assangea zbog optužbi za silovanje. Assange, koji je ovih dana došao u središte pozornosti svjetske javnosti pošto je WikiLeaks objavio povjerljivu prepisku američke diplomacije, opovrgnuo je te optužbe.

Prema švedskim medijima, istraga protiv Assangea je pokrenuta nakon njegovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu, sredinom kolovoza. Jedna je žena navodno rekla istražiteljima da je spolni odnos počeo dobrovoljno, ali se pretvorio u nedobrovoljni, a druga se žalila da je osumnjičeni ignorirao njezine pozive da stane nakon puknuća kondoma. Assange je zanijekao te optužbe, izjavivši da su one dio kampanje protiv WikiLeaksa koju vodi SAD.

Assangeov odvjetnik u ponedjeljak je rekao da su on i njegov klijent u procesu dogovaranja susreta s britanskom policijom.

Pročitajte sve o WikiLeaksu

"Kasno popodne nakon završetka radnog vremena dobio sam poziv od policije koja je rekla da je dobila zahtjev za izručenje iz Švedske", rekao je odvjetnik Marc Stephens televiziji BBC.

"Oni zahtijevaju razgovor s Julianom Assangeom. On nije ni za što optužen. U postupku smo stvaranja uvjeta za dogovorni sastanak s policijom kako bi olakšali rješavanja potrebnih pitanja i odgovora", rekao je te je dodao kako će razgovor biti održan u 'doglednoj budućnosti'. Očito kako je ta budućnost stigla vrlo brzo te je Assange već od utorka ujutro u londonskom pritvoru.

Glasnogovornica WikiLeaksa kazala je kako je uhićenje Assangea napad na slobodu medija koje neće zaustaviti curenje novih tajnih dokumenata, javlja BBC. "WikiLeaks normalno radi, i planiramo sve dokumente pustiti kako smo odredili", kazala je Kristinn Hrafnson.

Suosnivač WikiLeaksa je oko 13 sati ušao u sudnicu londonskog suda. Za cijeli slučaj vlada ogromno zanimanje medija, pa je zgrada opkoljena novinarima i fotografima. Assange je ušao na stražnji ulaz u pratnji dvojice svojih odvjetnika koji će istražiti optužbe protiv njega.

Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja budući da je Assange nedavno izjavio kako će ukliko mu se nešto dogodi u javnost pustiti brojne 'osjetljive' dokumente koji će po svjetske političke moćnike imati još pogubnije posljedice nego oni koji su do sada izašli u javnost preko WikiLeaksa. Radi se o stotinama tisuća navodno kompromitirajućih dokumenata gdje se među ostalim čuvaju neugodne tajne najmoćnijih svjetskih banaka.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

registracija
6/10/10

rondalo, 07.12.10. 13:47

Interesantan bi bio scenarij "dan poslje otvaranja pandorine kutije"


registracija
8/7/10

Maroje, 07.12.10. 14:01

Bilo je za očekivati da će mu priheftati nešto čime će ga ocrniti. Bravo za tog dečka


registracija
30/9/09

davor12345, 07.12.10. 14:08

Čudi me da ga nije optužilo da je pedofil! Šta ga nije ranije optužilo! Banda bilosvicka!


registracija
25/9/10

nekoime, 07.12.10. 14:52

Nemojte nasjesti, Assange je njihov igrač. Napadi na njega služe samo da bi ono što WikiLeaks piše dobilo vjerodostojnost. WikiLeaks je manipulacija sa masama da bi se kasnije opravdali potezi koji će uslijediti. U mnoštvu istinitih ali nevažnih dokumenata nalaze se i mnogi koji su u službi manipulacije. To su dokumenti koji će davati lažan kontekst u vezi uloge islamskih zemalja i uloge banaka. Taj pokret protiv banaka se želi omasoviti, nisu banke važne, one su samo nečiji instrumenti. Napad na instrumete nije napad na onog koji vuče poteze. Bilo koji masovni pokret je prevara.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika