07.12.2010. / 12:05

Autor: Nacional.hr

Bojkot Nobelove nagrade: Kina i još 18 država neće se pojaviti u Oslu

Organizacijski odbor je priopćio kako na dodijelu neće doći: Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, Srbija, Vijetnam, Afganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba i Maroko

Liu XiaoboLiu XiaoboKina i još 18 zemalja neće prisustvovati ceremoniji dodijele Nobelove nagrade za mir obznanio je norveški organizacijski odbor Nobelove nagrade za mir koja se ove godine dodjeljuje kineskom aktivistu Liu Xiaobou, izvještava BBC.

Odbor je Liu Xiaoboua istaknuo kao simbol borbe za ljudska prava u Kini, 54 godišnjak je bio vođa prosvjeda na trgu Tijananmenu 1989. godine. Prošle godine osuđen je na 11 godišnju zatvorsku kaznu zbog poticanja subverzije nakon što je napisao Povelju 08, dokument koji zagovara višestranačku demokraciju i poštivanje ljudskih prava u Kini.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu izjavila je kako više od 100 zemalja podržava vladu u Pekingu te kako odbor namjerno stvara negativno raspoloženje protiv Kine. Jiang Yu dodaje kako Kina ne želi sudjelovati u raspravi o aktivizmu i zabadanju nosa u kineske pravosudne poslove, a to neće promijeniti ni nekoliko klaunova. Organizacijski odbor je priopćio kako na dodijelu neće doći: Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, Srbija, Vijetnam, Afganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba i Maroko.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika