07.12.2010. / 15:29

Autor: Hina

Aspirin znatno pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva i prostate

Po njihovoj ocjeni, svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost, bez obzira na vrstu raka (pa i smrtnost zbog fatalne hemoragije), za oko 10 posto u promatranom razdoblju

Svakodnevno uzimanje male količine aspirina znatno smanjuje smrtnost od nekih vrsta raka, kao što su rak debelog crijeva i prostate, zaključak je studije koja je u utorak objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancetu.

U ovoj novoj studiji profesor Peter Rothwell sa sveučilišta Oxforda u Velikoj Britaniji i njegovi kolege proučavali su smrtnost od svih oblika raka tijekom i nakon ispitivanja, uspoređujući pacijente koji su svakodnevno uzimali aspirin i one koji to nisu činili. Autori su proveli osam ispitivanja koja obuhvaćaju 25.570 pacijenata.

Po njihovoj ocjeni, svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost, bez obzira na vrstu raka (pa i smrtnost zbog fatalne hemoragije), za oko 10 posto u promatranom razdoblju.

Stručnjaci su zaključili da je kroz dvadesetak godina smanjenje rizika smrtnosti od te bolesti oko 10 posto kod raka prostate, 30 posto kod raka pluća, 40 posto kod raka debelog crijeva i 60 posto kod raka jednjaka. Kod potonjeg, kao i kod raka pluća, blagotvorno djelovanje je ograničeno na skupinu tumora.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika