07.12.2010. / 17:10

Autor: Renato Baretić

Latinov novi angažman: U ponedjeljak nemojte propustiti edukativnu emisiju 'Život pčela – mit ili stvarnost?'

Ili, jednostavno, upirati do besvijesti na emitiranju emisije o privatizacijskom kriminalu i nijedne druge Latinice prije nje, kud puklo da puklo

Već četvrt stoljeća, što izvana što iznutra, doznajem koješta o Hrvatskoj radioteleviziji, odnosno tamošnjim odnosima snaga, i zato me već odavna, štono bi Srbi rekli, zabole patka za sve što se tamo zbiva. Još u socijalizmu, i prije selidbe na Prisavlje, dok su bili rasuti po SBF-u, Dežmanovoj i Šubićevoj (današnji članovi uprave i svih tih vijeća toga se vjerojatno ne sjećaju – što zbog dobi, što zato jer se televizijom aktivno bave tek odnedavna) bio je to jedan poprilični kupleraj s gomilom nametnika, špicla i muljatora koji su parazitirali na trudu kreativne, profesionalne i požrtvovne manjine.

Varijacije na istu temu nastavile su se i nakon dolaska divljega kapitalizma, izmjenjujući se u nejednakim ciklusima, ali opisana temeljna potka nije se mijenjala, dapače – debljala se i jačala. Danas je, odnosno jučer, u ponedjeljak navečer, osvanula deblja ni ikad: po drugi je put u dva tjedna s debilnim obrazloženjem iz programa izbačena "Latinica" s naslovom "Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva!". Umjesto nje prvi je put emitiran potresni dokumentarac o Vukovaru (odlično je da je repriziran, ali kriv je to termin bio, braćo, pitajte uostalom i same Vukovarce!) a sad je na red došao i igrani film "Prezimiti u Remetincu", pardon, "Prezimiti u Riu", osvajač četiriju sporednih Arena u Puli 2002. godine i sretni dobitnik najmanje dvjestotinjak plaćenih kino-ulaznica...

Taj čuveni blockbuster Davora Žmegača upao je u program na krajnje ponižavajući način, najvjerojatnije bez ikakva znanja autora i aktera, zato što je nekakav odvjetnički ured zaprijetio Prisavlju tužbom, baš kao da HTV i Odvjetnička komora odjednom imaju sporazum o profilaktičkom nadzoru programa predviđenog za emitiranje. Odakle odvjetnički ured unaprijed zna što je i kako u emisiji prezentirano, pa da se buni na neviđeno? Čuj mene, da odakle... Latinu i ekipi sad ne preostaje ništa drugo osim preimenovanja iste te emisije u "Život pčela – mit ili stvarnost?", "Kako do boljitka u hrvatskoj muzeologiji", "Živjeti s dijabetesom", ili tako nešto, pa se kasnije opravdavati slučajnom zamjenom snimke. Ili, jednostavno, upirati do besvijesti na emitiranju emisije o privatizacijskom kriminalu i nijedne druge Latinice prije nje, kud puklo da puklo.

I pravdati se pritom pretplatničkim novcem uloženim u njeno snimanje, plus onim izgubljenim od neprikazanih reklama u udarnom terminu 6. prosinca 2010. I paralelno, jasno, tužiti taj odvjetnički ured koji naprosto ni na koji legalni način nije mogao doznati čega to ima u još neprikazanoj emisiji.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.12.10. 18:26

Renato,dobro obrađen tekst.I pogođen.Aktuelan do boliu.Ali kome uputiti te kritike ili vapaje?Postoji li ružnije riječi u demokraciji od riječi CENZURA !?Kosorica i drugi njeni aparatčiki punih usta demokracije i slobode medija.Sve nas j... u zdrav mozak.Tako drsko i bezobrazno.Pu u Evropu ?!Ovim stazama sigurno ne.Dva koraka naprijed tri nazad.Nemožeš vjerovat da živimo u takvoj zemlji nedođiji.Hebrang lupeta i govori samo sebi svojstvene gluposti,da se seli ako Mesić bude gradonačelnik Zagreba.Koja bi to sreća bila za Zagreb da jedan takav doslovno kreten,ode iz njega,I takva njuška je jedan od glavnih faca u stranci.Bitan čimbenik koji kreira hrvatsku politiku.Bože nas sačuvaj.On je poguban i za stranku(što i nije loše)i za samog sebe a najviše za Hrvatsku.I tako istina biva zatrta u korjenu svoga izvorišta a njeno ukidanje financiraju građani sami.Grupa uzurpatora i kriminalaca voza ove ljude i državu kao drvena kola(tačke)kako hoće i nema zdrave pameti da ih zaustavi.Umri zemljo voljena .


registracija
23/6/09

haustor, 07.12.10. 20:37

Ahoj, maestro, dobar članak, ali uzalud Vam trud svirači! Latinica je trebala biti o privatizaciji Jadran filma, gdje je jedan od suvlasnika Vinko Grubišić, hercegovske loze list. Tog momka sam upoznao na jednom light tulumu na Klaki, bio je, onako, skroman i sramežljiv, porijeklom iz radničke obitelji iz Donje Dubrave. Bilo je to '80-ih. Nismo se mi baš nešto poslije družili, ali sam ponovno čuo za njega na Radiju 101 gdje je radio emisiju "Frigidna utičnica" zajedno sa Pervanom, Zuhrom & Co, pa su malo-malo stali na žulj SUBNOR-u, ali se nisu dali. Došle su '90-e i imenovani Vinkec je kao član, jel'te, Stranke Zna Se (viš, viš, mogli bi se tak i prekrstiti ti lopovi da ih birači ne prepoznaju na idućim izborima, pa ih možda neko i zaokruži) postao pomoćnik ministra informiranja (i to smo imali, vjerovali ili ne), a ubrzo tijekom privatizacije jedan od suvlasnika Jadran filma i Croatia Records-a. Obzirom na porijeklo, stranačku pripadnost i besparicu kojom mu je bio obilježen dio života '80-ih, nije teško pogoditi kako i na koji način (legalan????????) se taj naizgled skroman momčić iz radničke Donje Dubrave, hercegovačkih korijena i podobne stranačke boje našao u redovima vlasnika multimedijskih kompanija. Pametnome dosta, a budali ostaje da na izborima i dalje glasa za......


registracija
25/6/10

vidra, 07.12.10. 22:09

Ovo s Latinicom stvarno vježbaju na nama izdržljivost. Igra živaca. Od sutra ne plaćam predplatu. Dosta mi je Hloverki i njoj slični. Još su mi u mojoj "tintari" čistke velikog Hrvata Vrdoljaka i tako se smjenjuju na HTV-u odabrani urednici, bogom dani, da nam određuju i nameću što ćemo gledati i ćime će nam ispirati mozak. E, meni više neće.


registracija
19/11/09

vgreser, 08.12.10. 06:28

Hvala na članku,jučer o cenzuri Latinici nije bilo ni riječi(ponedaljak) Ako su htjeli zabranjivati Latina nisu trebali ni vratiti! Samo ga i dalje vređaju i ponižavaju. Ali to je najmanje njegova samostalna emisija.Samo mogu poželjeti nedaj se Ines LATINE!


registracija
30/5/10

ropan, 08.12.10. 13:18

Ne znam zašto Denis Latin ne promijeni dres i ne ostavi krojače na državnoj dalekovidnici da odlučuju o tome koji crtić treba pustiti nakon Dnevnika i sl. HTV-eovci nas ubiše u pojam. Danas, kada je imperativ borba protiv kriminala i korupcije, oni prvo obavijeste odvjetničko društvo o sadržaju Latinice i onda ovi napišu pismo da se zastane. Da li je to njihova obveza ili je nekomu stalo da se mutne radnje još više zamrače? Idi Latine na drugu TV. Osim slobode izražavanja imat ćeš i veću plaću.


registracija
8/12/10

anpa, 08.12.10. 20:56

Mislim da smo za ovakovo stanje na HTV uglavnom krivi mi, pretplatnici, jer mirno gledamo kako nas pojedini mediokriteti fq u zdrav mozak. Dokle god će na ovakve sramote, kao s Latinicom, biti samo blagi komentari, dotad ćemo imati Hrvatsku marke Bonita!


registracija
17/10/07

Radmila, 12.12.10. 03:27

Sve je isto samo njeg nema. "Kao" vise stranacki izbori , a kad stranka dode na vlast dodu i komesari ( ime drugo) samo im jos fali macola ( moze ime drugo). Ali tak je u cijelom svijetu, kad ce 2012..


registracija
28/12/08

smokeonthewater, 17.12.10. 15:04

... hebo vas latin i njegova latinica ... pravi emisije po mjeri budaletina ... jednostrane, izrežirane i montirane baš kako crveni kreteni vole čuti i vidjeti i tako već dugo i previše ... hebeno bi bilo HTV-u, ne da vi budaletine koje obožavate tog metiljavog latina prestanete plaćati pristojbu već mi koji to smeće niti ne gledamo ... hebo vas ćopavi tito ... strava ...


registracija
10/1/07

satruncica, 17.12.10. 18:31

To je jednostavno rješiti: tom oddvjetničkom uredu neka zaprijeti famozni odvjetnički ured HANŽEKOVIĆ i slični koji šalje prijeteće opomene ako ne platiš nedajbože pretplatu, A što se Denisa tiče, cjenila sam ga ali stvarno... ispucao je sve adute i neka ode na NOVU ako ga tamo hoće, ponavljam ako jer i oni imaju svoje sposobne mlade novinare.. E moj Denis....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika