07.12.2010. / 17:35

Autor: Hina

Rohatinski: Ukidanje klauzule tražilo bi i dokidanje devizne štednje

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski u odgovoru predsjedniku Hrvatskih laburista Dragutinu Lesaru koji je danas zatražio ukidanje devizne kreditne klauzule, navodi kako bi tada trebalo zabraniti i deviznu štednju, kao i prenošenje štednih uloga u inozemnoj valuti na račune u inozemstvu.

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiGuverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski u odgovoru predsjedniku Hrvatskih laburista Dragutinu Lesaru koji je danas zatražio ukidanje devizne kreditne klauzule, navodi kako bi tada trebalo zabraniti i deviznu štednju, kao i prenošenje štednih uloga u inozemnoj valuti na račune u inozemstvu.

"Monetarnu i deviznu politiku treba promatrati u cijelosti", navodi Rohatinski, reagirajući na zahtjev Hrvatskih laburista-stranke rada, koji su u otvorenom pismu guverneru tražili ukidanje devizne klauzule za kredite, kako bi, kažu, "kuna napokon postala nacionalna valuta".

Rohatinski navodi kako na tom tragu u HNB-u očekuju da "Hrvatski laburisti prošire svoj zahtjev i na zabranu polaganja nove i održavanja postojeće štednje u devizama, kao i da će uputiti apel građanima da od 1. siječnja 2011., u okviru devizne liberalizacije koja stupa na snagu, ne prenose svoje štedne uloge u stranoj valuti na račune u inozemstvo".

"Samo tako prošireni zahtjev može biti konzistentan, naravno, s posljedicama koje nije teško predvidjeti", navodi Rohatinski u odgovoru laburistima.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika