07.12.2010. / 18:29

Autor: Hina

D&B: Hrvatska zadržala rejting, ali nije zabilježila rast BDP-a

D&B vjeruje da će se politička situacija pogoršavati, ali smatra da će vlada opstati do redovnih izbora

D&B smatra da će Vlada opstati do izboraD&B smatra da će Vlada opstati do izboraBonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za prosinac zadržala je za Hrvatsku rejting DB3d uz padajući trend, čime je svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja, prenosi zagrebačka tvrtka BonLine.

D&B je tako zadržao ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske iz prošlog mjeseca, u kojem je promijenio trend rejtinga iz rastućeg u padajući.

U izdanju publikacije International Risk & Payment Review za prosinac D&B-a je revidirao svoju raniju procjenu pada hrvatskog BDP i sada očekuje pad za 1,7 posto, dok za 2011. prognoziraju rast za 1,3 posto.

Rizičnost poslovanja u Hrvatskoj i dalje je povišena zbog niske raspoloživosti kredita, povećanog broja stečajeva te općenito slabog ekonomskog stanja. Krediti poduzećima i dalje su nedovoljno dostupni, ali su banke uspjele izbjeći veće probleme za vrijeme financijske krize, navodi se u izvještaju D&B-a.

Analitičari te kuće također ocjenjuju da je vlada uspjela svojim mjerama ubrzati rokove plaćanja javnih poduzeća.

D&B podsjeća da je vlada preživjela glasovanje o povjerenju u Saboru te da nije ni bilo realno da joj povjerenje bude uskraćeno budući da se još uvijek može osloniti na solidnu parlamentarnu većinu.

D&B vjeruje da će se politička situacija pogoršavati, ali smatra da će vlada opstati do redovnih izbora.

Što se ekonomije tiče, D&B drži kako izgledi nisu najbolji jer se zemlja suočava s drugom godinom recesije. Smatra da su smanjeni dotok kapitala, pad potrošnje i visoka stopa nezaposlenosti i dalje glavni krivci za ekonomski pad.

D&B-ovi stručnjaci napominju da je pad uvoza rezultat smanjenja domaće potražnje, a da je izvoz povećan zbog povećanja potražnje iz inozemstva.

Analitičari D&B-a napominju da se stanje javnih financija pogoršava unatoč nastojanju vlade s kraja kolovoza kad je proveden rebalans proračuna da prevede stroge mjere štednje. Suočena s padom prihoda, vlada je u listopadu odobrila novo zaduženje od 750 milijuna eura za financiranje rastućih proračunskih obveza, a također je odobrila novo jamstvo od 17,5 milijuna eura za jedno od pet državnih brodogradilišta.

Vezane vijesti

U hrvatskom gospodarstvu "pada sve što ne treba padati"

U hrvatskom gospodarstvu "pada sve što ne treba padati"

"Hrvatska vlada stalno najavljuje reforme, ali nikako da ih počne i provoditi!" - smatraju poslodavci. Ali ne postoji niti sloga treba li u pomoć… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika