07.12.2010. / 20:37

Autor: Hina

Apel HND-a HRT-a zbog neemitiranja "Latinice"

Zbog jučerašnjega neemitiranja emisije "Latinica" Izvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u uputio je danas apel javnosti, u kojem, kako ističu, šalju "očajnički apel za pomoć i spas posljednih ostataka Hrvatske radiotelevizije kao javnoga servisa i javnog medija".

HRT je odbio emitirati Latinicu u ponedjeljakHRT je odbio emitirati Latinicu u ponedjeljakZbog jučerašnjega neemitiranja emisije "Latinica" Izvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u uputio je danas apel javnosti, u kojem, kako ističu, šalju "očajnički apel za pomoć i spas posljednih ostataka Hrvatske radiotelevizije kao javnoga servisa i javnog medija".

IO ogranka HND na HRT-u smatra kako je neemitiranje Latinice i objavljivanje, kako navode, prijetećega pisma upravi i uredništvu HTV-a odvjetničkoga društva Miljević i partneri, zbog kojeg Latinica nije emitirana, događaj nezabilježen u povijesti HRT-a te ocjenjuju kako je time, po njihovim riječima, započeo proces zabijanja prvih čavala u lijes, koji je pomno pripremljen izglasavanjem novog Zakona o HRT-u.

"Bez obzira na eventualne (ali potpuno nejasne i nedokazane) profesionalne razloge ili dileme o možebitnim propustima u pripremi Latinice, izvan svake je zdrave pameti i logike da se emitiranje emisije obustavlja zbog prijetnji ili procjena bilo koga izvan HRT-a", navodi Izvršni odbor HND-a HRT te ocjenjuju kako je ispisivanje teksta službene korespondencije odvjetničkoga ureda način gušenja slobode javne riječi.

U apelu se, uz ostalo, navodi kako ovaj događaj pokazuje da nakon „silovanja“ što ga nad HRT-om provodi politika, za neovisnost novinarstvo i slobodu govora, ništa manje nisu opasni gospodarski, financijski i drugi interesni lobiji i strukture.

IO ogranak HND HRT-a smatra kako je "potpuno suludo da ljudi iz HRT-a pristaju na takve ucjene" te napominje kako je napravljen ozbiljan presedan po kojem bi se moglo dogoditi da bilo koji odvjetnik s bilo kakvom argumentacijom i prije pravomoćne presude „dokazuje“ da će njegov klijent izgubiti milijunske iznose te da ne dopusti objavljivanje svega onoga što bi eventualno moglo ugroziti njegove financijske interese.

To je, kako se navodi u apelu, put u definitivnu smrt novinarstva. "Ovim iracionalnim presedanom, za koji su zajednički odgovorni, članovi v.d. Uprave HRT-a i v.d. urednik Informativnog programa još su jednom pokazali da nisu dorasli i sposobni obavljati svoj posao, te da, gotovo „industrijskom proizvodnjom“ loših poteza, skandala i afera, smišljeno ili nehatno, ali sasvim sigurno direktno, rade u korist komercijalnih televizija", stoji, uz ostalo, u apelu koji je potpisao Nikola Kristić, a upućen je javnosti Republike Hrvatske, Hrvatskome novinarskom društvu, Međunarodnoj federaciji novinara, Hrvatskom saboru i Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
20/7/10

pijanovic, 07.12.10. 22:45

Silikonka je zabranila Latinicu da se ne otkriju
lopuze


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika