08.12.2010. / 08:05

Autor: Martina Čizmić

Kadrovska križaljka u Vladi: Tko želi biti ministar na samo godinu dana?

Ono što ju koči prilikom odabira je činjenica da za promjene u Banskim dvorima mora dobiti podršku čelništva HDZ-a, a u predsjedništvu stranke istovremeno sjede ministri kojima se baš ne odlazi

Tko odlazi, a tko ostaje?Tko odlazi, a tko ostaje?Premijerka Jadranka Kosor u nekoliko je navrata najavila da će do kraja godine ići u rekonstrukciju i osvježenje Vlade. Čak je ministrima i zaprijetila da će oni koji se ne budu strogo držali proračuna morati otići. No, ni mjesec dana nakon prve najave rekonstrukcije, još uvijek nema nikakvih konkretnih informacija o tome tko će napustiti Banske dvore.

Najčešće se spominju imena ministra financija Ivana Šukera, koji je navodno već dobio blagoslov HDZ-a za odlazak, ali koji to odbija na osobnoj razini. S druge strane, spominje se i ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, kao i već puno puta prozivan ministar prometa Božidar Kalmeta.

Ono u čemu se svi slažu je da do rekonstrukcije Vlade mora doći, jer je sve izvjesnije da joj građani više ne vjeruju. Premijerka mora povući odlučne poteze kako bi povratila vjeru u svoje ljude, ali i kako bi bila sigurna da u završnu fazu pristupnih pregovora s EU ulazi s ekipom u koju ima potpuno povjerenje.

Naime, većinu je ministara premijerka "naslijedila" od svog prethodnika Ive Sanadera. Jedino su Đuro Popijač i Davor Bošnjaković došli u Banske dvore nakon njenog preuzimanja kormila. A dva ministra nisu dovoljna da bi se moglo reći kako je Jadranka Kosor okupila ljude po svojoj mjeri.

Stoga ne čudi da premijerka pomno bira kome će se zahvaliti na suradnji. Prema nekim informacijama u Vladi bi voljela vidjeti stručne ljude koji ne moraju nužno biti članovi HDZ-a. Pristala bi i na nestranačke ministre, ali koji bi pomogli provesti Plan gospodarskog oporavka do kraja i povećati popularnost Vlade i premijerke u očima birača.

Ono što ju koči prilikom odabira je činjenica da za promjene u Banskim dvorima mora dobiti podršku čelništva HDZ-a, a u predsjedništvu stranke istovremeno sjede ministri kojima se baš ne odlazi.

Pred premijerkom je stoga teških dvadesetak dana. Jer, ako do kraja godine ne "osvježi" Vladu, pogaziti će svoju riječ. A kad odluči tko će otići tek onda kreće bolan proces pronalaska njihovih naslijednika. Pogotovo kad se uzme u obzir da će novi ministri imati "rok trajanja" od samo godinu dana.

Toliko je naime ostalo do sljedećih parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 08.12.10. 09:48

Ako i dodje do promjena bit ce to tek reda radi, ili sto bi nas narod kazao - prelijevanje iz supljeg u peazno...Ili jos bolje, da parafraziram jedan nedavni post: "Uzaludni pokusaji premijerke nam Jace da od guzice napravi lice."


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.12.10. 11:41

"pogazit ce svoju rijec" a ta rijec inace vrijedi puno. To sudim po tome jer su svi oni polozili zakletvu, ne da ce "slusat roditelje i starije" nego da ce sluzit Hrvatskoj. A kako je sluze to svi mi dobro znamo.


registracija
1/12/10

tavan, 08.12.10. 11:56

Jaco,riješi se : kaljmete,šukera,vukelića,dropulićke.


registracija
30/6/10

petrus7, 08.12.10. 15:22

Jaco riješi nas sebe uz sve ostale.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 08.12.10. 16:39

Jaco,rijesi se svih lopova,a to je 80% u vladi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika