08.12.2010. / 08:53

Autor: Martina Čizmić

Video: Google u izravnoj borbi s Microsoftom: Predstavljen Chrome OS

Osim predstavljanja Chroma, sustava koji se dobrim dijelom temelji na Googleovom browseru Chromu, čelnici tvrtke predstavili su i laptop za koji su istaknuli da bi trebao biti jeftinija alternativa tradicionalnom osobnom računalu

Sundar Pichai (Reuters)Sundar Pichai (Reuters)Google je objavio direktan napad na Microsoft kao najvećeg svjetskog proizvođača operativnog sustava za računala. Na konferenciji za novinare predstavili su operativni sustav Chrome koji bi trebao biti konkurencija Windowsima, Mac OS-u i Linuxu.

Osim predstavljanja Chroma, sustava koji se dobrim dijelom temelji na Googleovom browseru Chromu, čelnici tvrtke predstavili su i laptop za koji su istaknuli da bi trebao biti jeftinija alternativa tradicionalnom osobnom računalu.

Hoće li uspjeti svojim laptopom zamijeniti PC-e tek treba vidjeti, no zainteresiranih već sad ima. Prema informacijama koje donosi Financial Times American Airlines i proizvođač hrane Kraft već su pokazali interes za testiranje računala kako bi smanjili troškove održavanja računala.

U čemu je razlika između Googleovog laptopa i tradicionalnog računala? U činjenici da Googleovo računalo sav svoj rad temelji na internetu, a ne operativnom sustavu instaliranom na računalo. U prijevodu, nije potrebno kupiti operativni sustav ili ga održavati različitim zakrpama i updateima. To će se sve raditi na centralnom serveru s kojeg će onda korisnik "dizati" sustav.

No, kritičari već sad ističu kako je glavni problem Chrome OS-a kako funkcionirati sa perifernim uređajima poput printera i skenera koji nužno trebaju drivere za svoj rad.

Svi ti problemi trebali bi biti otklonjeni do lansiranja Chroma sredinom sljedeće godine.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika