08.12.2010. / 10:01

Autor: Hina

Izgubila bitku s rakom dojke: Umrla Elizabeth Edwards

Rak joj je prvi puta dijagnosticiran 2004. na dan izbora, koje je njezin suprug izgubio kao demokratski potpredsjednički kandidat uz Johna Kerrya

Elizabeth Edwards; Foto: ReutersElizabeth Edwards; Foto: ReutersElizabeth Edwards, 61-godišnja supruga bivšeg američkog senatora i potpredsjedničkog kandidata Johna Edwardsa, umrla je u utorak nakon šest godina borbe s rakom dojke.

Zbog potpore suprugu u kampanji za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke 2008., javne borbe s rakom i gubitka 16-godišnjeg sina, bila je jedna od najomiljenijih političkih figura u američkoj javnosti.

Rak joj je prvi puta dijagnosticiran 2004. na dan izbora, koje je njezin suprug izgubio kao demokratski potpredsjednički kandidat uz Johna Kerrya.

Nakon liječenja rak se povukao, a ponovo se vratio i proširio 2007., dok se John Edwards pripremao za drugi pokušaj ulaska u Bijelu kuću, također neuspješan.

Dodatni udarac Elizabeth Edwards zadala je afera njezina supruga sa snimateljicom njegove kampanje 2008., s kojom je imao dijete. Par je nakon afere živio razdvojeno, no John Edwards je posljednje dane proveo uz umiruću suprugu.

Elizabeth Edwards napisala je dvije memoarske knjige, o tome kako se nosila sa smrću sina Wadea i o svojoj borbi s rakom, koje su bile 'besteselleri' u knjižarama.

Zalagala se za reformu zdravstva, a u svibnju 2008., svjedočila je pred senatskim odborom o izazovima i mogućnostima u liječenju raka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika