08.12.2010. / 12:17

Autor: Hina , Nacional.hr

Lov na zločinca: Srbija pretražuje kuće rođaka Gorana Hadžića

Drugi preostali haaški bjegunac je nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući optužnicu za genocid

Goran Hadžić (Wikipedia)Goran Hadžić (Wikipedia)Srbijanska policija vrši pregled dviju kuća bliskih rođaka haaškog optuženika Gorana Hadžića, priopćilo je u srijedu srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine.

Cilj akcije je potraga za dokazima i tragovima koji bi ukazali na osobe koje mu eventualno pomažu u skrivanju i koje bi mogle pomoći u lociranju i pronalaženju Hadžića, jednog od dvojice preostalih haaških bjegunaca.

Akcija se provodi na temelju naredbe tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića, navodi se u priopćenju.

Kako doznaje televizija B92, akcija je provedena u Novom Sadu.

Po optužnici ICTY-a protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, objavljenoj sredinom srpnja 2004., Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima na okupiranom području od sredine 1991. do kraja 1993. godine.

Hadžića se u 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine.

Drugi preostali haaški bjegunac je nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995., zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika