08.12.2010. / 12:32

Autor: Deutsche Welle

Ban Ki Moon: 'Zdravlje naše planete u vašim je rukama'

Dramatični apel, preambiciozni ciljevi i Protokol iz Kyota za samo 40 industrijskih zemalja - samo su neke od točaka na summitu o klimi u Cancunu. No zašto sudionici ne žele smanjiti svoje ambicije

Ban Ki MoonBan Ki MoonGlavni tajnik UN-a Ban Ki Moon apelirao je na predstavnike 190 zemalja, koji sudjeluju na summitu o klimi u meksičkom Cancunu, da postignu konkretne dogovore u borbi protiv globalnog zatopljenja. Pritom bi predstavnici u krajnjem slučaju trebali i odbaciti svoje ambiciozne ciljeve kako bi bar u pojedinim točkama postigli dogovor, izjavio je Ban Ki Moon. "Ne smijemo dozvoliti da savršeno postane neprijatelj dobrome. Stabilnost svjetskog gospodrastva, dobrobit vaših građana, zdravlje naše planete - sve to, a i mnogo više leži u vašim rukama", bile su riječi glavnog tajnika UN-a kojima je upozoravao sudionike u slučaju mogućeg neuspjeha ovog summita koji je dolaskom ministara zaštite okoliša zemalja sudionica u srijedu (8.12.) ušao u završnu fazu..

Ciljevi samo za neke zemlje

Istodobno je u Cancunu prosvjedovalo oko 1.500 aktivista protiv, prema njihovom mišljenju, neambicioznih ciljeva sudionika summita. Neki aktivisti prosipali su na ulicu životinjske izmet i gađali policajce jajima. Prije godinu dana propao je summit o klimi u Kopenhagenu iz razloga što se šefovi država i vlada nisu uspjeli dogovoriti oko druge faze Protokola iz Kyota (Protokol iz Kyota o promjeni klime potpisan s ciljem smanjivanja emisije ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova). Ambiciozne nacije poput Kine i tradicionalne industrijske zemlje poput SAD-a i u Cancunu se svađaju, na koji način smanjiti emisije stakleničkih plinova i nakon isticanja Protokola iz Kyota 2012. godine.

I dok Kina dosadašnje dogovore želi produžiti i time za sebe odbacuje bilo kakve konkretne smjernice, zemlje poput Japana, Rusije ili Kanade zahtijevaju smjernice i za zemlje u razvoju. No u Protokolu iz Kyota navedeni su ciljevi smanjenja emisija stakleničkih plinova samo za 40 industrijskih zemalja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Summit u Iraku oko stanja u Siriji

Summit u Iraku oko stanja u Siriji

Vođe arapskih zemalja započeli su razgovore o Mirovnom planu za Siriju, koji je predložio UN, u glavnom iračkom gradu Bagdadu, piše BBC. Na skupu se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika