08.12.2010. / 12:34

Autor: Martina Čizmić

Tisuće hakera u napadu na stranice koje zabranjuju WikiLeaks: 'Srušen' i MasterCard

Stranica MasterCard.com je trenutačno nedostupna za sve korisnike, a isti postupak najavljuju i za sve ostale koji odustanu od potpore WikiLeaksu

Tisuće hakera diljem svijeta koordinirano sudjeluju u "osveti" WikiLeaksa (Ilustracija)Tisuće hakera diljem svijeta koordinirano sudjeluju u "osveti" WikiLeaksa (Ilustracija)WikiLeaks iz dana u dan ima sve više protivnika, ali i pristaša u svijetu. Nakon što je švicarska banka PostFinance zamrznula račun namijenjen pokrivanju pravnih troškova jednog od osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, suradnju je otkazao PayPal, internetski servis za plaćanje.

Posljednje informacije govore i kako su uplate za WikiLeaks stopirale dvije velike svjetske kartičarske kuće - Visa i MasterCard.

U MasterCardu su svoju odluku pojasnili činjenicom da je "WikiLeaks uključen u ilegalne aktivnosti", a njihova pravila zabranjuju korisnicima uključivanje u aktivnosti koje su ilegalne.

Slično je objašnjenje dala i Visa koja je i pokrenula istragu o poslovima WikiLeaksa.

Najpoznatija internetska "zviždačka" stranica tako je ostala bez još dva načina za primanje donacija.

DataCell prijeti višemilijunskom tužbom protiv Vise i MasterCarda

Tvrtka DataCell, koja omogućava WikiLeaksu primanje donacija preko Vise i Mastercarda zaprijetila je podizanjem višemilijunske tužbe protiv kartičarskih tvrtki zbog ukidanja usluge.

Islandski DataCell u priopćenju je istaknuo kako su kartičari "dali prednost političkom pritisku umjesto zakonu".

"Uvjereni smo kako svjetska tvrtka poput Vise ne bi trebala biti uključena u politiku i jednostavno obavljati svoj posao u kojem su dobri, a to je prebacivanje novca. Nemaju problema s prebacivanjem novca za druge stranice koje se bave klađenjem, potrnografijom i slično, pa ne vidimo kako bi im donacije web stranici koja se bori za ljudska prava bile moralno upitne", stoji u priopćenju DataCella.

MasterCard nedostupan

Čim se pročulo za odluku MasterCarda na scenu su stupili akrtivisti "Operacije Osveta" koji su izvršili hakerski napad na stranice MasterCarda i srušili ih. Stranica MasterCard.com je trenutačno nedostupna za sve korisnike, a isti postupak najavljuju i za sve ostale koji odustanu od potpore WikiLeaksu.

Koliko su dobro organizirani govori i činjenica da putem Twittera koordiniraju napade kako bi bili što učinkovitiji. Prema neki podacima u napadu na švicarsku banku sudjelovalo je nekoliko tisuća hakera diljem svijeta.

Zanimljivo je da se internetom počeo širiti i kriptirani dokument "insurance.aes256" koji navodno sadrži tajne dokumente s WikiLeaksa - diplomatsku prepisku ali i još neke dodatke. No, nitko nije uspio otkriti šifru za otvaranje dokumenta.

Assangeov odvjetnik u jednoj je izjavi rekao kako će šifra biti svima dostupna ukoliko se njegovom branjeniku nešto dogodi. Naravno, to je potaknulo tisuće da skinu dokument i šire ga dalje.

Inače, Julian Assange je nominiran i za nagradu "Osoba godine" koju svake godine dodjeljuje američki časopis Time. Za sad je u uvjerljivom vodstvu sa više od 24 tisuće glasova.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 08.12.10. 13:30

Bravo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika