08.12.2010. / 14:39

Autor: Hina

FT: Oporavak hrvatskog gospodarstva kasni, turizam spasio državu od dublje recesije

Turizam je spasio Hrvatsku od dublje recesije, budući da su turistička poduzeća profitirala od gospodarskih previranja u Grčkoj, jednoj od rijetkih članica Europske unije s lošijom gospodarskom izvedbom od one hrvatske, piše The Financial Times.

Jadranka Kosor i Damir BajsJadranka Kosor i Damir BajsTurizam je spasio Hrvatsku od dublje recesije, budući da su turistička poduzeća profitirala od gospodarskih previranja u Grčkoj, jednoj od rijetkih članica Europske unije s lošijom gospodarskom izvedbom od one hrvatske, piše The Financial Times.

Hrvatsku smatraju najrazvijenijim tranzicijskim gospodarstvom ali oporavak gospodarstva pritišću problemi s obzirom na režim fiksnih valutnih tečajeva i nisku izvoznu osnovicu, upozorava Christian Keller iz Barclays Capitala.

Tako je gospodarstvo u prošloj godini zabilježilo pad aktivnosti za 5,8 posto da bi u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo skroman rast u odnosu na isto razdoblje lani u visini 0,2 posto.

Taj je oporavak "ponajprije rezultat dobre turističke sezone", ističe glavni ekonomist Societe Generale-Splitska banka Zdeslav Šantić.

Usporedba s balkanskim susjedama, koje nisu članice Europske unije, navodi na zaključak o kaskanju Hrvatske, ističe novinar FT-a Neil Macdonald.

Europska središnja banka pozvala je hrvatske dužnosnike da se pozabave fiskalnim neravnotežama, podsjeća on.

Tako proračun za sljedeću godinu, usvojen 23. studenog, uključuje odredbu o fiskalnoj odgovornosti i predviđa smanjenje manjka na 4,3 posto BDP-a, uz procijenjene prihode u visini 107,4 milijarde kuna i potrebu zaduživanja za 23,3 milijarde kuna, uključujući 9,3 milijarde kuna za potrebe servisiranja duga, ističu dužnosnici ministarstva financija.

Međunarodni monetarni fond poručio je Zagrebu da usvoji "dalekosežne i izazovne reforme". Hrvatska vlada inače zazire od pozivanja u pomoć MMF-a radi stand-by aranžmana kakav je odobren Srbiji i Bosni i Hercgovini.

"Smatra se da se Hrvatska izvukla i bez MMF-a", tumači glavni analitičar UniCredita za jugoistočnu Europu Goran Šaravanja.

Hrvatsku također pritišće težak teret duga, pri čemu vanjski dug, ponajprije u privatnom sektoru, iznosi oko 88 posto BDP-a, navode FT.

Vlada se nada da će pristupom Europskoj uniji osigurati izvore financiranja i poduprijeti moral građana. No, nesigurna vladajuća koalicija na čelu s Jadrankom Kosor oklijeva s teškim reformama, piše list.

U Zagrebu i dalje nisu sigurni kako se riješiti državnih brodogradilišta, što je uvjet za zaključenje pregovora o pristupu EU. Sljedeće godine Hrvatsku čekaju parlamentarni izbori, a popularnost vlade bilježi strmoglavi pad baš kao i hrvatsko gospodarstvo, piše list dodajući da je stopa nezaposlenosti u ovoj je godini dosegnula 12,5 posto.

Stoga je euroskepticizam među hrvatskim građanima još izraženiji nego među građanima članica EU-a, pokazuju rezultati nedavne ankete Gallup Balkan Monitora.

Analitičari u Zagrebu tvrde ipak da će mnogi građani glasati za pristup EU, nakon što Hrvatska dobije konkretan datum pristupa.

Bruxelles je impresioniran kampanjom premijerke Kosor o borbi protiv korupcije, piše FT.

Uhićenja su možda u kratkoročnoj perspektivi usporila poslovanje jer u birokratskom aparatu strahuju od bilo kakvih potpisa. No, nove su štete vjerojatno spriječene. "To je odlično za društvo", zaključuje Šaravanja.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika