09.12.2010. / 08:40

Autor: Deutsche Welle

Kako se boriti s alergijama na određene namirnice?

Osobama koje imaju alergije na određene namirnice, najbolje je izbjegavati upravo te namirnice. No obzirom na to da u svakodnevnom životu to nije tako jednostavno, slijedi nekoliko savjeta kako najbolje postupati

Alergija na kikiriki je jako opasnaAlergija na kikiriki je jako opasnaSastojci u mlijeku na koje organizam najčešće alergično reagira su tzv. bjelančevine sirutke. Ukoliko ste osjetljivi na spomenute tvari, mlijeko trebate po mogućnosti izbjegavati.

Važno je za napomenuti i to da se ova vrsta alergije ne odnosi samo na mlijeko, već i na mnoštvo gotovih proizvoda, koji sadrže dodatke iz sirutkinih bjelančevina. U slučaju blažih oblika alergije sir, jogurt i kuhani mliječni proizvodi su podnošljivi. No to ovisi od osobe do osobe.

Savjeti za dojenčad s alergijom na kravlje mlijeko :

Dijete treba dojiti što duže, po mogućnosti do kraja 6. mjeseca života, zatim izbjegavati proizvode od kravljeg mlijeka, a kao zamjenu upotrebljavati one proizvode na bazi npr. soje. Ovakve namirnice možete naći u svim trgovinama, koje u svojoj ponudi imaju hranu za bebe ili u ljekarnama.

Alergje na voće obično se manifestira u ustima i grlu. Obično je riječ o alergiji na jezgričavo voće. Sirove i neoguljene jabuke u tom slučaju alergičari ne podnose. Breskve, trešnje, šljive i marelice također mogu izazvati reakciju organizma. Sve češće se javljaju i alergije na egzotično voće poput kivija i manga. Prije jela ogulite, isjeckajte i ostavite da stoje na zraku nekoliko minuta; odaberite one vrste jabuke koje ne sadrže mnogo alergena, poput Boskoopa, Jamba i Glostra; kao sastojak kompota, sokova, kolača ili želea jabuke obično ne uzrokuju alergične reakcije.

Alergija na orahe ima simptome kao što su grebanje u grlu, svrab, pa čak i poteškoće pri disanju. Posebno je opasna alergija na kikiriki, jer je dovoljna vrlo mala količina istoga da izazove snažnu reakciju. Naravno, nije teško izbjegavati orahe kao takve, ali problemi nastaju jer se orasi često upotrebljavaju kao sastojci drugih namirnica (na primjer čokolade) i to u tako malim kolicčnama da ne moraju biti navedeni u opisu sastojaka. No ipak ih je dovoljno kako bi izazvali alergiju. Zamjena: kokosov maslac ili maslac od kakaa ugrijati u toploj vodi, zatim dodati neobrađeni kakao u prahu i pomiješati s vanilijom i šećerom u prahu.

Po potrebi može se dodati i vrhnje u prahu i groždice. Posebno agresivni su alergeni sadržani u celeru, curryju i bosiljku. Alergija na celer je postala najrasprostranjenija svoje vrste na primjer u Švicarskoj, a opasna je s obzirom na to da kao začin u juhama, umacima, na mesu ili pak u sklopu nekih začinskih smjesa celer često ostaje neprimjećen. Kako upotrebljavati začine i biljke? Začinjavajte s mjerom i po mogućnosti izbjegavajte tvari na koje ste alergični, izbjegavajte začinske mješavine (curry, začinske smjese za roštilj i sl.), začine je dobro zajedno s hranom kuhati, peći ili pirjati, te upotrebljavajte sušene biljke.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika