08.12.2010. / 16:10

Autor: Nacional.hr

'Vukovarskom krvniku' Šljivančaninu kazna smanjena na 10 godina zatvora

Šljivančanin je 2007. godine osuđen je na pet godina zatvora koje je u međuvremenu izdržao. No, 2009. godine prihvaćena je žalba tužiteljstva i sud mu je povećao kaznu na 17 godina

Veselin Šljivančanin (Foto: Reuters)Veselin Šljivančanin (Foto: Reuters)Haaški sud izrekao je konačnu presudu bivšem časniku JNA i optuženom za ratne zločine na Ovčari, Veselinu Šljivančaninu. Sud je smanjio kaznu Šljivančaninu kaznu sa 17 na deset godina zatvora jer je prihvatilo žalbu obrane koja je tvrdila da je svjedočenje Miodraga Panića na saslušanju u lipnju dalo nove dokaze u korist Šljivančanina. Šljivančaninu će se u kaznu ubrojiti vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru, a to znači da bi se na slobodi mogao naći već za dvije i pol godine.

Naime, u lipnju ove godine pred Tribunalom je održana rasprava na kojoj je obrana kao novu činjenicu predstavila svjedočenje Miodraga Panića, koji je u vrijeme zločina bio načelnik stožera Gardijske brigade JNA.

Panić je u svjedočenju tvrdio kako tijekom razgovora Mile Mrkšića i Šljivančanina prvi drugome nije rekao ništa vezano uz zapovijed o povlačenju vojnika JNA koji su osiguravali ratne zarobljenike na Ovčari. Po tome bi ispalo da Šljivančanin nije znao što se događa ili što bi se moglo dogoditi na Ovčari kad vojska ode. Haaški je sudac u obrazloženju nove presude rekao da je Panićevo svjedočenje utjecalo na smanjenje kazne.

"Ako nije znao da će vojnici biti povučeni, Šljivančanin ne može biti odgovoran što su zarobljenici iz vukovarske bolnice izručeni na milost i nemilost paravojnim snagama", utvrdio je sud.

Time se okončao proces u kojem je Šljivančanin prvotno osuđen na pet, a potom nakon žalbe na 17 godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu 194 hrvatskih zarobljenika u studenom 1991. godine.

Šljivančanin je 2007. godine osuđen je na pet godina zatvora koje je u međuvremenu izdržao. No, 2009. godine prihvaćena je žalba tužiteljstva i sud mu je povećao kaznu na 17 godina.

Nakon izricanja te presude obrana se žalila, a Haaški je sud po prvi put u svom djelovanju za zločine na području bivše Jugoslavije, žalbu i prihvatio.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 08.12.10. 16:34

Taj sud je igracka u rukama Engleza.Za kompenzaciju nepravde ce nasi generali biti mozda drasticno kaznjeni.


registracija
3/12/10

Yoda, 08.12.10. 17:48

Govno četničko, trebao je za svakoga ubijenog dobiti barem po godinu dana zatvora, a to znači 194 godine... Haški sud je politički sud i to svi znamo. Zato ratni zločinci prolaze ovako jetftino..


registracija
30/6/10

petrus7, 08.12.10. 18:10

mi obični bi za jednog dobili 10 godina najmanje.


registracija
17/4/10

insajder1, 08.12.10. 18:16

Koje je nacije ovaj ? Cije je prezime Sljivancanin?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika