08.12.2010. / 18:54

Autor: Hina

Potpredsjednik mađarske vlade: Skandal je da Hrvatska još nije u EU-u

"Naša je politička ambicija da Hrvatska potpiše pristupni ugovor za mađarskog predsjedanja" u prvoj polovici sljedeće godine, naglasio je.

Zsolt SemjenZsolt SemjenPotpredsjednik mađarske vlade Zsolt Semjen rekao je u srijedu u Budimpešti da je skandal što Hrvatska još nije članica Europske unije, dok neke manje pripremljene zemlje to jesu.

"Podupiremo priključenje Hrvatske Europskoj uniji. Oduvijek smo smatrali da je skandal što Hrvatska nije članica EU-a te da je, usudim se reći, Hrvatska spremnija za ulazak u EU od nekih sada već članica EU-a", rekao je Semjen u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Kazao je da su mađarski predstavnici to u mnogo navrata naglasili na sastancima u Europskoj uniji.

Govoreći o prioritetima Budimpešte u šestomjesečnu predsjedanju Unijom u prvoj polovici sljedeće godine, istaknuo je upravo proširenje, sada samo na Hrvatsku, potom diverzifikaciju energetskih izvora, gospodarski rast te konačno demografsku politiku.

"Naša je politička ambicija da Hrvatska potpiše pristupni ugovor za mađarskog predsjedanja" u prvoj polovici sljedeće godine, naglasio je.

Što se tiče energetike, Mađarska, kako je rekao, "podupire jedinstvenu europsku energetsku politiku kako bismo bili što je manje moguće izloženi". "Energiju moramo nabavljati iz što je više moguće izvora i pritom povezati energetske sustave", kazao je Semjen.

Glede energetike Semjen nije želio komentirati ponudu MOL-a za otkup Ininih dionica malih dioničara, rekavši da nije stručnjak za to područje.

Bebić i Semjen složili su se u tijeku razgovora da je važno očuvati raznolikost zemalja u velikoj zajednici kao što je Europska unija, a potpredsjednik mađarske vlade kao primjer je istaknuo da Mađarska nije među zemljama koje žele ozakoniti istospolne brakove, čemu se teži u EU.

Osim sastanka s potpredsjednikom mađarske vlade Bebić se tijekom službenog posjeta Budimpešti sastao i s mađarskim kolegom Laszlom Koeverom i predsjednikom države Palom Schmittom te predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
6/10/10

rondalo, 08.12.10. 19:35

Naravno da je sramota, ali bi i za nas bila sramota da se pošto poto priključimo EU, iako svjesni da za istu nismo spremni. Nama treba jedan dugi period za pripremu i prilagođavanje. Problem EU je što ni oni nisu spremni za nas, oni nas gledaju kao koloniju koju treba vratiti pod vlastitu upravu (prvenstveno austrijanci, iz vlastitog iskustva). Na našu obalu gledaju samo kao na novu španjolsku, idemo betonirati, precjeniti pa kreditirati , a onda srušiti tržište nekretnina da lakše možemo vladati budalama koje vraćaju kredite za bezvrijedne nekretnine (u odnosu na visinu kredita). Kupiti poljoprivredno zemljište i uništiti poljoprivredu. Kupiti izvore vode i prodavati litar vode duplo skuplje od litre goriva.....

Zar to želimo??????


registracija
23/8/09

xaron, 08.12.10. 21:02

@ rondalo
Otprilike tako nekako. Posebno je indikativno da su
SVI nasi (problematicni) politicari ZA EU. Tako je EU na istoj liniji sa nasim korumpiranim politicarima
te nam se nepise nista dobo bili mi u EU ili van EU.


registracija
9/3/10

nostradurus, 08.12.10. 22:31

Mislin da to nije sramota nego sreća, a sreća bi bila i veća da nikad ne uđemo u EU. Pogotovo što bi provođenjem potrebne reforme monetarnog i bankarskog sustava (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize) imali više koristi nego u najboljim snovima o uspjehu u EU.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika