08.12.2010. / 21:09

Autor: Hina

Ponovno 'nervoza' u Sloveniji: Janša zbog karte traži prosvjed, Ljubljana 'prati situaciju'

U slovenskom ministarstvu naveli su da "prate situaciju" i da će "kao i uvijek u takvim slučajevima" reagirati na primjeren način, ali da je Slovenija zadovoljna arbitražnim sporazumom koji su prihvatile obje države

Janez JanšaJanez JanšaPredstavljanje nove topografske karte Republike Hrvatske u susjednoj je Sloveniji ponovno potaknulo razlike u gledištima oporbe i vladajućih stranaka na arbitražni sporazum jer je na zemljovidu prikazana i granica sa Slovenijom, pa i ona na moru, te oporba, koju vodi bivši premijer Janez Janša, drži kako bi Ljubljana morala odmah uložiti službeni prosvjed.

Na objavu zemljovida, na kojem je u Savudrijskoj vali istaknuta "crta sredine" kao polazišna osnova Hrvatske u pregovorima sa Slovenijom koji su završili odlukom da se spor iznese pred međunarodnu arbitražu, reagirala je u srijedu stranka bivšega slovenskog premijera Janeza Janše. Ona se arbitražnom sporazumu protivila od sama početka, pa je potvrđen tek sredinom ove godine nakon tijesne potvrde ratifikacije sporazuma na referendumu.

U priopćenju za javnost Slovenska demokratska stranka (SDS) objavljeni zemljovid smatra potvrdom svoje teze kako je Hrvatska već "jednostrano riješila granično pitanje" te da Slovenija nije trebala pristati na arbitražu.

"Najnovijom jednostranom manifestacijom hrvatska je vanjska politika, inače poznata po svojim jednostranim postupcima, potvrdila da ne priznaje Sloveniji izlaz na otvoreno more", navela je Janšina stranka u izjavi kojom je slovensku vladu pozvala da "odmah i oštro" reagira. Osim službenog prosvjeda, navodi SDS, slovenska bi vlada tu priliku morala iskoristiti za dodatna jamstva Hrvatske, odnosno javnu izjavu Zagreba da "Slovenija ima pravo na nesmetan pristup međunarodnim vodama". Ako Hrvatska na to ne pristane, Slovenija bi se trebala povući iz arbitražnog postupka, priopćila je stranka bivšeg premijera.

Na prezentaciju zemljovida Hrvatske geodetske uprave reagirao je i izvor iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova koji je za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da Ljubljana prati stanje, ali da je granični prijepor u načelu riješen arbitražnim sporazumom.

Objavljeni hrvatski topografski zemljovid s granicom na polovici Piranskog zaljeva "nije u duhu arbitražnog sporazuma i drugih dogovora između dviju država", te sugerira da je riječ o "pokušaju prejudiciranja" rješenja graničnog pitanja, naveo je izvor.

U slovenskom ministarstvu naveli su da "prate situaciju" i da će "kao i uvijek u takvim slučajevima" reagirati na primjeren način, ali da je Slovenija zadovoljna arbitražnim sporazumom koji su prihvatile obje države, prepustivši budućem arbitražnom vijeću da presudi u prijepornim graničnim pitanjima, među njima i o "kontaktu Slovenije s otvorenim morem i režimima uporabe odgovarajućih morskih područja".

Direktor državne geodetske uprave Željko Bačić objasnio je, među ostalim, danas prilikom prezentacije nove topografske karte Hrvatske u omjeru 1:25000 da je u karti sa Slovenijom ucrtana granična crta koja je bila polazna osnova za bilateralne pregovore dok se dvije strane nisu složile o arbitraži, pa zato ona na moru ide sredinom Savudrijske vale.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 08.12.10. 22:34

Kamoli sreće da nas Slovenci opet blokiraju u pregovorima sa unijom, pa da se unija prije raspadne nego što mi uspijemo stići u nju.


registracija
29/11/09

Ivis, 09.12.10. 15:13

Bravo Janez! Uputi odmah pomorske i zemaljske snage!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika