09.12.2010. / 07:13

Autor: Hina

Grčić: Hrvatskoj trebaju radikalne promjene koje aktualna Vlada nema vremena provesti

SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić na savjetovanju SDP-a Slavonije i Baranje u Bukovlju kraj Slavonskoga Broda rekao je kako Hrvatskoj trebaju radikalne promjene koje Vlada Jadranke Kosor nema vremena provesti.

Branko GrčićBranko GrčićSDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić na savjetovanju SDP-a Slavonije i Baranje u Bukovlju kraj Slavonskoga Broda rekao je kako Hrvatskoj trebaju radikalne promjene koje Vlada Jadranke Kosor nema vremena provesti.

"Najavljena osvježenja u Vladi ne mogu probuditi taj prijeko potreban optimizam, a krupni investicijski projekti koji se najavljuju u godinu dana se mogu kvalitetno pripremiti, ali vrlo sam skeptičan kako se mogu i provesti", ocijenio je Grčić.

Predstavljajući slavonsko baranjskim "esdepeovcima" gospodarski program stranke Grčić se osvrnuo i na aktualne rasprave oko tečaja zaključujući kako u ovome trenutku treba čuvati stabilnost kune. Sada bi, kaže Grčić, svako radikalno zadiranje u tečaj, nekakva jednokratna devalvacija, prouzročila čitav niz vrlo izraženih negativnih učinaka, otežala povrat dugova i na posredan način mogla ugroziti i stabilnost banaka i financijskog sustava. Pri tome bi učinak na izvoz s obzirom na njegovu strukturu bio minoran.

Iz podataka koji kazuju kako Hrvatska uvozi 55 posto industrijskih proizvoda, a 45 posto poljoprivrednih Grčić iščitava ogroman potencijal za razvoj. "Moramo otvarati vlastite pogone i poticati izvoz koji je jedini način da dođemo do novca kako bismo vraćali dugove".

Poboljšanje efikasnosti države, porezne olakšice za poduzetnike, stvaranje povoljne investicijske klime, industrijska politika, još su neke su od okosnica gospodarskog programa SDP-a koji se, istaknuto je na slavonskom savjetovanju, i dalje razrađuje.

Tihomir Jakovina iz Savjeta za poljoprivredu kaže kako su i u tome sustavu potrebne korijenite promjene, a jedna od ključnih je razbijanje uvozničkog lobija koji koči razvoj hrvatskoga agrara.

Vezane vijesti

Jesenski paket reformi

Jesenski paket reformi

Kratkoročno. Ta riječ ponajbolje bi opisala većinu dosadašnjih poteza Kukuriku koalicije u prvih pola godine vladavine. Kroz nove porezne sustave i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika