09.12.2010. / 09:30

Autor: Hina

Obama obećao ukidanje viza Poljacima

Američki predsjednik Barack Obama obećao je poljskom predsjedniku Bronislawu Komorowskom u srijedu da će Poljska biti primljena u američki program izuzeća od viza.

Bronislaw Komorowski i Barack Obama (Reuters)Bronislaw Komorowski i Barack Obama (Reuters)Američki predsjednik Barack Obama obećao je poljskom predsjedniku Bronislawu Komorowskom u srijedu da će Poljska biti primljena u američki program izuzeća od viza.

Poljska, koja je jedini član 25-člane "schengenske zone" čiji državljani ne mogu putovati u SAD bez vize, dugo upućuje peticije američkoj administraciji za uključivanje u taj program.

Susjedne zemlje poput Češke, Slovačke, Estonije i Latvije već su prije ušle u program, a Poljaci su napokon dobili obećanje Obamine administracije da će surađivati s Kongresom kako bi se to dogodilo.

"Ja ću to učiniti prioritetom i jako dugo želim riješiti to pitanje. Očekujem da će se ovaj problem riješiti za vrijeme mog predsjedanja", rekao je Obama.

"Primit ću ovu izjavu u dobroj vjeri", odgovorio Komorowski. "Osjećam se obveznim reći da poljska javnost ne razumije zašto svi susjedi Poljske mogu koristiti ukidanje viza, a mi ne možemo".

Obamina administracija je osuđena na krpanje odnosa s Poljskom, nakon što se odustala od obećanog razmještanja raketnog štita u toj zemlji, a pristupila obnovi američkih odnosa s Rusijom.

Poljaci javno podupiru obnovu američke politike s Rusijom, razmišljajući o poboljšanju američko-ruskih odnosa radi povećanja stabilnosti za cijeli kontinent.

Senator George Voinovich, republikanac iz Ohia kojemu istječe mandat, ponudio je da će glasovati za sporazum Novi START u zamjenu za spomenute ustupke za Poljsku.

Tehnički razlozi zbog kojih Poljska nije mogla ući u program je stopa odbijanja njenih građana, koja se primjenjuje za izdavanje viza za Sjedinjene Države, a koja je viša 10 posto.

Drugim riječima, američki konzularni službenici ocijenili su da Poljaci u prevelikom broju prekoračuju trajanje svoje vize te da postoji opasnost da postanu ilegalni imigranti.

Poljska je sada ispod praga od 10 posto, ali standard je pao na 3 posto prošle godine nakon što Ministarstvo domovinske sigurnosti nije ispunilo rokove za nepovezani biometrijski sigurnosni program.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika