09.12.2010. / 11:41

Autor: Andrea Belin

Orašasti plodovi - tajna zdravlja skrivena u malim količinama

Ukusni zalogaji sadrže oleinske kiseline koje se primjerice nalaze i u maslinovom ulju. Od svih vrsta, najviše zdravlja 'krije se' u kikirikiju

Većina ljudi, naročito pripadnice nježnijeg izbjegavaju orašaste plodove jer sadrže puno kalorija, međutim kikiriki, bademi i orasi sadrže mnoga ljekovita svojstva.

Da ove namirnice imaju blagotvoran učinak na organizam, pokazala su i najnovija istraživanja, prenosi portal Zdrav život.

Naime, orašasti plodovi sadrže oleinske kiseline koje se primjerice nalaze i u maslinovom ulju. Od svih vrsta, najviše zdravlja 'krije se' u kikirikiju.

Osobito blagotvoran učinak ima na kardiovaskularni sistem. Redovitom konzumacijom kikirikija rizik od srčanih oboljenja smanjiti ćete za čak 70 posto. Bademi primjerice smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti dok su pistacije dobre za kosu, vid, bubrege.

Lješnjacima poboljšajte rad moždanih vijuga, a nezamjenjiv su lijek protiv depresije. Ukoliko ih nemate u blizini osmijeh na lice izmamiti će vam i šačica badema.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika