09.12.2010. / 19:39

Autor: Deutsche Welle

Hollywood - čežnja ili mržnja njemačkih redatelja

Mnogi strani redatelji čeznu za uspjehom u Hollywoodu. No rijetki su oni kojima to uistinu i pođe za rukom. Navodimo njemačke redatelje koji su očarali hollywoodsku pozornicu i one kojima je ona dala "loše kritike"

Osvojiti Oscar već nakon prvog režiranog filma ubraja se među iznimke. Upravo je to slučaj bio s njemačkim redateljem Florianom Henckelom von Donnersmarckom. On je, naime, 2007. dobio Oscara za svoj film "Život drugih". Naravno, nakon što ti se otvore vrata u svijet poznatih i slavnih, sigurno ćeš i proći kroz njih. To je učinio i von Donnersmarck. Zajedno sa svojom obitelji on je već pola godine nakon što je osvojio Oscar napustio Köln i preselio se u Hollywood, potpisao ugovor pri jednoj agenciji i uputio se u potražnju za novim projektom. Dugo nije morao čekati. Njegov novi film "The Tourist", koji će doživjeti europsku premijeru 14. prosinca, okupio je vrlo poznata hollywoodska imena: Angelinu Jolie i Johnnyja Deppa. Film je obrada francuskog trilera "Anthony" iz 2005. godine.

Oni su postigli uspješne hollywoodske redateljske karijere...37-godišnji redatelj oduševljen je radnim uvjetima u Hollywoodu. Za časopis Focus von Donnersmarck je rekao: "Hollywood je središte svjetskog filma. Više sam u kontaktu s međunarodnim glumcima i osobama iz svijeta filma, nego što je to moguće iz Berlina, Pariza ili Londona." Sa svojim novim filmom "The Tourist" von Donnersmarcku se otvorila mogućnost ulaska u prvu ligu njemačkih hollywoodskih redatelja u kojoj su i Roland Emmerich i Wolfgang Petersen. Petersenov ratni film "Podmornica" 1982. godine je osvojio osam Oscara, a nakon nekoliko godina Petersen se preselio iz Hamburga u Hollywood gdje je ostvario senzacije poput "In the Line of Fire", "Air Force One" i "Troju".

No ipak se treba reći kako ni on nije bio pošteđen razočaranja: njegov film "Poseidon" iz 2006. godine doživio je poraz na kino blagajnama. Uspješnom pričom može se pohvaliti i Roland Emmerich, koji je 1995. sa svojim filmom "Stargate" ušao kroz hollywoodska vrata. Nakon toga su uslijedili filmovi poput "Independence Day", "The Day After Tomorrow" i "2012". U 2011. godini nas očekuje još jedan njegov film pod nazivom "Anonymous". No nisu svi tako uspješni kao Petersen, Emmerich ili von Donnersmarck. Njemački redatelj Oliver Hirschbiegel, na primjer, uspio je postići nominaciju za Oscara za svoj film "Hitler: Konačni pad", no film "Invazija" je zabilježio neuspjeh. Ni glavni glumci poput Nicole Kidman i Daniela Craiga nisu uspjeli spasiti film. I njegov njemački kolega Mennan Yapo nije uspio uvjeriti kritičare sa svojim filmom "Premonition", u kojem je glavnu ulogu odigrala Sandra Bullock.

Robert Schwentke također nije imao sreće, njegovi filmovi "Žena vremenskog putnika" i "Flightplan" nisu prošli kod kritičara, no zato je njegov novi film "R.E.D. - stariji, jači, bolji" s Bruceom Willisom, Morganom Freemanom i Johnom Malkovichem dobio odlične kritike. Nominacija za Oscar ili pak sam Oscar ne znače automatski i uspjeh na hollywoodskoj pozornici. Stručni časopis "epd Film" razlikuje četiri tipa stranih redatelja: iživcirani, nedosljedni, one-flop-wonder i uspješni. Iživcirani brzo odustaju i nemaju volje za dugotrajnim pregovorima oko novih projekata. Dosljedni svoje filmove ne snimaju u, i, za Hollywood, nego ga potpuno zaobilaze. No oni uspješni se mire s činjenicom da u Hollywoodu nemaju zadnju riječ. Tko u Hollywoodu ne prihvaća mainstream, on kao redatelj nema uspjeha. Prema časopisu "epd Film" za to su sposobni samo rijetki njemački redatelji nove generacije.

Jedno je sigurno, Hollywood posljednjih godina rado prihvaća strane redatelje, i to ne samo njemačke. Ukoliko se drže pravila, više su nego dobrodošli.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika