09.12.2010. / 18:23

Autor: Hina

Nobelov odbor: Nagrada Liu Xiaobu 'nije protiv Kine'

Dodjela Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobu razbjesnila je kineske vlasti koje su nakon toga u više navrata pokazale svoju nesklonost Norveškoj, napose otkazivanjem bilateralnih susreta i zaustavljanjem pregovora o nacrtu ugovora o slobodnoj trgovini

Prosvjednici su se okupili ispred kineskog veleposlanstvau Oslu (Foto: Reuters)Prosvjednici su se okupili ispred kineskog veleposlanstvau Oslu (Foto: Reuters)Predsjednik norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland izjavio je u četvrtak da dodjela Nobelove nagrade za mir za 2010. kineskom disidentu Liu Xiaobu nije uperena "protiv Kine".

"To nije nagrada protiv Kine. To je nagrada kojom se odaje priznanje kineskom narodu", rekao je Jagland na tiskovnoj konferenciji koju obično drži dobitnik uoči službenog uručenja nagrade.

Istaknuvši dojmljiv kineski gospodarski razvoj, Jagland je ipak rekao da je važno činiti pritisak na tu zemlju kako bi provela političke reforme i omogućila razvoj civilnog društva. "Budućnost svijeta je uvelike u rukama te velike zemlje", dodao je.

Što se tiče prazne stolice koja će na svečanoj dodjeli nagrade predstavljati Liua, koji je u kineskom zatvoru, Jagland je ocijenio da će ona biti "snažan simbol koji govori koliko je taj izbor bio dobar".

Dodjela Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobu razbjesnila je kineske vlasti koje su nakon toga u više navrata pokazale svoju nesklonost Norveškoj, napose otkazivanjem bilateralnih susreta i zaustavljanjem pregovora o nacrtu ugovora o slobodnoj trgovini.

Peking je od nekih zemalja zatražio da ne sudjeluju na svečnosti u laureatovu čast.

Xiaobo (54), koji je koncem prosinca 2009. osuđen na 11 godina zatvora za "subverziju", zbog toga što je, zajedno s većim brojem uglednika, potpisao Povelju 08, peticiju u kojoj se traži demokratizacija Kine, neće moći doći u Oslo i preuzeti nagradu.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika