09.12.2010. / 19:00

Autor: Hina

Reakcije iz EU o Sanaderovu slučaju: 'Bilo bi mu najbolje vratiti se u Hrvatsku'

Povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele odbio je komentirati slučaj bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera, a izvjestitelj Europskog parlamenta Hannes Swoboda rekao da bi za Sanadera bilo najbolje vratiti se u Hrvatsku kako bi se pred sudom utvrdilo je li kriv ili nije.

Hannes SwobodaHannes SwobodaPovjerenik za proširenje EU-a Štefan Füle odbio je komentirati slučaj bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera, a izvjestitelj Europskog parlamenta Hannes Swoboda rekao da bi za Sanadera bilo najbolje vratiti se u Hrvatsku kako bi se pred sudom utvrdilo je li kriv ili nije.

"Mi ne komentiramo pojedinačne slučajeve. Istodobno mogu reći da je borba protiv korupcije važan dio 23. poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, ako na to gledate ne samo tako da imate potrebno zakonodavstvo i institucionalni okvir nego da imate evidenciju rezultata, koja pokazuje da to zakonodavstvo i institucije djeluju. Mogu reći da je Hrvatska na dobru putu kad je u pitanju evidencija rezultata, a Komisija će u početku ožujka sljedeće godine podnijeti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23", odgovorio je Füle na novinarsko pitanje na konferenciji za novinare nakon susreta sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Parlamentarni izvjestitetlj za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je kako je jasno da "hrvatska vlada i parlament moraju djelovati u skladu sa zakonom, neovisno o kojoj je osobi riječ, premijeru ili običnu zastupniku".

"Mislim da je najbolje za Sanadera da se točno utvrdi što je učinio, a što nije, i smatram da je najbitnije to razjasniti prije nego se potpiše pristupni ugovor s Hrvatskom, jer je borba protiv korupcije na vrhu naših očekivanja od Hrvatske", rekao je Swoboda.

Upitan da komentira Sanaderov odlazak iz Hrvatske preko Slovenije, Swoboda je rekao da je "to malo čudno s obzirom na sukobe sa slovenskom vladom".

"Nadam se da je Sanader odlučan poslušati zakon i vratiti se u Hrvatsku. To je najbolje jer, ako je nevin, a ja se nadam da jest, onda će to moći reći na sudu. Očekujem objektivan proces jer je on čovjek koji je puno učinio za Hrvatsku, ali nije iznad zakona", rekao je Swoboda.

Hrvatski sabor danas je jednoglasno potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojom je odobren zahtjev državnog odvjetništva za lišavanje slobode te određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

Sanader je još prije podne, nešto iza 11 sati, napustio Hrvatsku na Bregani, graničnom prijelazu sa Slovenijom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika