09.12.2010. / 21:36

Autor: Hina

Tadić opovrgnuo navode WikiLeaksa da je srbijanska vlada znala gdje je Mladić

"Mi ne znamo gdje je Ratko Mladić. Da znamo gdje je, on bi bio uhićen danas. I bit će uhićen istog trenutka kada doznamo gdje je", istaknuo je srbijanski predsjednik

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić komentirao je u četvrtak sadržaj diplomatskih bilježaka objavljenih na portalu WikiLeaksu u kojima se navodi mišljenje španjolskih diplomata da srbijanska vlada zna gdje je odbjegli haaški optuženik Ratko Mladić te je ustvrdio kako bi, da je to točno, Mladić bio uhićen.

Pozivajući se na diplomatske bilješke koje je objavio WikiLeaks, a koje prenosi "New York Times", beogradski mediji u četvrtak su javili kako su u proteklih godinu i više dana SAD i zapadne zemlje javno hvalili nastojanja Srbije da uhvati Mladića, ali su u privatnim kontaktima te države bile mnogo kritičnije prema Srbiji.

Srbiju je posebno podupirala Španjolska odbijajući priznati neovisnost Kosova u strahu od posljedica koje bi takav postupak mogao imati u španjolskoj pokrajini Baskiji, navodi se te dodaje kako se ta zemlja, sudeći po internoj korespondenciji diplomata Ramona Abaroa 2008. godine, požalila da Srbija uopće ne surađuje s Haaškim sudom te da dobro zna gdje je Mladić.

"Kada bi vlada, uključujući i sigurnosne službe, dobila informaciju o poziciji Ratka Mladića, budite uvjereni da bi on bio uhićen i izručen Haaškom tribunalu. Nema nijednog razloga učiniti to kada je u pitanju Radovan Karadžić, a ne učiniti to kada je u pitanju Ratko Mladić", rekao je Tadić novinarima.

Dodao je kako je, sa stajališta političke osjetljivosti, uhićenje i izručenje Karadžića bio složeniji posao.

"Mi ne znamo gdje je Ratko Mladić. Da znamo gdje je, on bi bio uhićen danas. I bit će uhićen istog trenutka kada doznamo gdje je", istaknuo je srbijanski predsjednik.

Istaknuo je kako iz španjolskog Ministarstva vanjskih poslova nikada nije dobio informaciju da španjolski veleposlanik ima spoznaje da srbijanska vlada zna gdje je Mladić.

Mediji podsjećaju kako je vlada Mirka Cvetkovića dužnost preuzela u srpnju 2008. godine od vlade Vojislava Koštunice.

Nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić optužen je na Haaškome sudu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika