10.12.2010. / 08:07

Autor: Nacional.hr

Sanader i na WikiLeaksu: Bajić još u siječnju otkrio diplomatima da istražuje bivšeg premijera

Guardian navodi kako se iz dokumenata koje je dostupnim učinio WikiLeaks, pokazuje slika Hrvatske kao zemlje prožete korupcijom. Međutim, odaje se priznanje kampanji borbe protiv korupcije koju je poduzela sadašnja vlada Jadranke Kosor

Mladen Bajić i Ivo SanaderMladen Bajić i Ivo SanaderNa bijeg bivšeg premijera Ive Sanadera iz zemlje te akcijama koje poduzimaju DORH, USKOK i policija reagirao je i britanski Guardian koji je izvukao s WikiLeaksa neke dokumente koji pokazuju za što Mladen Bajić sumnjiči Ivu Sanadera.

"Tužitelji provode istragu protiv bivšeg premijera koja bi najmanje u jednom slučaju mogla rezultirati optužnicom, a otkrivaju i dokaze u nekoliko drugih slučajeva u koje je također umiješan Sanader", izvjestilo je zagrebačko veleposlanstvo State Depatement još u siječnju, prenosi Večernji list.

"Slučaj za koji su tužitelji najviše zainteresirani uključuje ilegalno posredovanje između njegovih prijatelja i austijske Hypo Alpe Adria Banke. U slučaju Hypo Sanader je navodno dogovorio zajam od četiri milijuna njemačkih maraka svom susjedu Miroslavu Kutli u devedesetima, za što je od Kutle zauzvrat primio 800.000 DM - kazao je Bajić američkim dužnosnicima", pokazuju dokumenti WikiLeaksa.

Glavni državni odvjetnik je dodao i kako su sve državne kompanije prožete korupcijom, odnosno "tonu u sličan mulj". Bajić je Amerikancima kazao i kako istražuje gotovo sve glavne državne kompanije.

Guardian detaljno opisuje kako je Sanader pobjegao iz Hrvatske, te spominje i Sanaderovog ministra Damira Polančeca, opisujući pritom slučaj Podravke kao ''hrvatski Enron'', koji se nije mogao odvijati bez Sanaderovog saznanja.

Guardian navodi kako se iz dokumenata koje je dostupnim učinio WikiLeaks, pokazuje slika Hrvatske kao zemlje prožete korupcijom. Međutim, odaje se priznanje kampanji borbe protiv korupcije koju je poduzela sadašnja vlada Jadranke Kosor.

U jednom dokumentu iz listopada prošle godine navodi se da je Nadan Vidošević rekao američkom veleposlaniku kako Sanader pokušava natjerati vladu da prekine istrage vezane za korupciju, prenosi Večernji.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
30/3/09

radar, 10.12.10. 12:40

koja je to ljiga
nesposobna ulizica amaterske lige
smece


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika