10.12.2010. / 12:31

Autor: Ivona Bečeić

Pankretić nakon posjeta Poljskoj: 'Reforme u regijama su neminovne'

Ministar o Poljskoj s pravom govori kao o šampionu u korištenju velike količine sredstava koje EU daje svojim novim članicama za različite projekte regionalnog razvoja

Božidar PankretićBožidar Pankretić"Danas smo bili u buducnosti".

Tim je rijecima Božidar Pankretić opisao svoje dojmove iz posjeta Poljskoj, nadajući se da će i Hrvatska pametno i pošteno uložiti novac koji će dobiti od Europske unije kao njena buduća članica. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić boravi u Poljskoj.

Osnovni povod njegovu posjetu su praktična iskustva Republike Poljske u korištenju sredstava iz kohezijskog i struktrurnih fondova EU-a. Ministar o Poljskoj s pravom govori kao o šampionu u korištenju velike količine sredstava koje EU daje svojim novim članicama za različite projekte regionalnog razvoja - od infrastrukture i zaštite okoliša do međudržavne suradnje (INTERREG) i kulture. Naime, Malopolsko vojvodstvo je jedna od 16 poljskih regija koja je uspješnim projektima povukla četiri milijarde eura za financijsko razdoblje od početka 2007. do kraja 2013. Danas se Bozidar Pankretic u Krakowu susreo s vojvodom Malopolske Stanislawom Kracikom, maršalom Marekom Sowom te zamjenikom državnog tajnika Jaroslawom Pawlowskim.

Kao sto se Poljska pri korištenju novca EU-a povodila za primjerom Madrida, tako ministar Pankretić smatra da se Hrvatska mora u mnogočemu ugledati na svijetli primjer Poljske i iskoristiti njihova iskustva – i pozitivna i negativna, pogotovo ovo potonje da ne bi činili iste pogreške. Hrvatska će u razdoblju od 2012-13. povući 900 mil. eura iz fondova Europske unije i očekuje se da ih ulozi u regionalni razvoj. On pritom govori o svoti koja je neupitna, a ovisno o projektima se u istom tom razdoblju očekuje 2,2 milijarde eura iz EU fondova, a ostatak do 3,5 milijardi eura ostvarit ce se iz domaćih izvora. Upitan od koga se očekuje da ponudi prijedloge za ulaganje tog novca, ministar je naglasio da se mora krenuti od najnižih razina, odnosno da upravo županije, općine i gradovi koje bilježe najniži indeks razvijenosti imaju najviše šanse za dobivanje potpore.

Međutim, rezolutan je u mišljenju da se mora sprovesti reforma – prije svega preustroj regija: "Mi moramo biti svjesni da ćemo morati ući u reforme, a imam prilike da stalno posjećujem naše županije i kad im spomenem reformu, naježi im se kosa." Naime, fondovi se dodjeljuju regijama NUTS II razine, sto ne odgovara našim županijama. EU je predložio da se Hrvatska podijeli na 3 administrativne regije (obalni pojas, SZ Hrvatska, Slavonija) od kojih svaka ima vlastitu upravu i najmanje 800.000 stanovnika. Poljska je prije reforme imala čak 48 regija, namjera je bila svesti to na 12 regija, a zbog brojnih problema morali su promijeniti plan pa od 1999. godine imaju ukupno 16 regija, odnosno vojvodstava. Ministar smatra da prilikom odobravanja sredstava nema razlike između hrvatskih i stranih tvrtki - sve tvrtke registrirane u Hrvatskoj su hrvatske tvrtke.

Prioritet je djelovanje na nacionalnoj razini koje se korak po korak mora širiti na regionalne programe. Ministar je spomenuo svijetli primjer prekogranične suradnje kroz program Adriatic – Program jadranske prekogranične suradnje – za koji je povučeno 30 mil. eura bespovratnih sredstava. Poljska je glavninu sredstava uložila u prometnu infrastrukturu, budući da su teritorijalno medu najvećim zemljama EU, a imaju samo oko 300 km modernih autocesta. Ministar Pankretić je naglasio da smo mi to već odradili, pa se nada velikim ulaganjima u željeznice.

Da sumiramo – EU svojim zemljama članicama daje bespovratna sredstva koja se ulazu u programe državnog i regionalnog razvoja. Očekuje se da će 2012-13. Hrvatska dobiti više od 2 milijarde eura, a nakon toga će se ovisno o rezultatima i uspjehu pregovora dobivati nova sredstva. Taj je program trenutačno najsvjetlija točka hrvatskog gospodarskog i kulturnog razvoja i ministar Pankretić u narednim godinama očekuje reformu regionalne uprave, opću informiranost i sudjelovanje te povećanje broja projekata kojih Poljska sad ima vise od tisuću, a Hrvatska manje od sto.

Autor: Ivona Bečeić

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika