10.12.2010. / 14:42

Autor: Hina

Hebrang o Sanaderovu povratku: 'Čovjeku koji je pobjegao ne vjerujem ništa'

Na primjedbu novinarke kako sumnja da i sada u Vladi ima ministara koji bi mogli odgovarati za teška kaznena djela, Hebrang ju je pozvao da sa saznanjima koja ima upozna glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića

Ivo Sanader i Andrija HebrangIvo Sanader i Andrija HebrangČovjeku koji je pobjegao od hrvatskog pravosuđa ne vjerujem ništa, izjavio je danas predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang na novinarsko pitanje vjeruje li da će se Ivo Sanader danas vratiti u Hrvatsku.

"Ne mogu o tome nagađati, nemam nikakve informacije, ali čovjeku koji je pobjegao od hrvatskog pravosuđa ne vjerujem ništa", kazao je Hebrang novinarima u Saboru.

Upitan je li znao za zloporabe za koje se tereti Sanadera, bivšeg čelnika te stranke, Hebrang je odgovorio kako bi Sanadera, da je znao da je zloupotrijebio ovlasti, u tome zaustavio.

Na pitanje kako gleda na oporbene prozivke da je vrh HDZ-a o tome sve znao, odgovorio je da vodstvo njegove stranke zna oporbene, SDP-ove afere.

"Mi u vrhu HDZ-a znamo što oporba radi i znamo za njihova vatrogasna vozila, znamo za tržnice u Rijeci, za njihove poslove preko MUP-a 2000. kada su financirali svoje kampanje, za sve one njihove prodaje Deutsche Telekoma, Plive, Ine s većinskim pravom upravljanja. Kad bi došli na vlast, jadna nam Hrvatska", poručio je.

Na opasku novinara da oporba na nepravilnosti upozorava zadnje tri godine i kako se pokazalo da su u pravu, Hebrang je kazao kako je oporba pogodila, ali da bi loše prošli oni koji bi povjerovali oporbenim tezama da "smo svi lopovi".

"Pogodili su sada, sad svi znamo, sad i ja znam da su pogodili. Ali nisu oni ukazivali na Sanadera, oni su ukazivali na sve nas. Vikali su - vuk, vuk, a kad je vuk došao, više nitko ne vjeruje", kazao je.

Na opetovano pitanje kako je moguće da nitko u HDZ-u ništa nije znao, Hebrang je odgovorio kako je očito da je jedan krug bio upoznat, ali i istaknuo da onaj tko krade o tome nikome ne govori.

"Dakle, očito je jedan uzak krug znao, ali samo onaj krug koji je sudjelovao u tome. Što se nas tiče u vrhu stranke, za nas je stranka bila skromna asketska organizacija. Mi smo kampanje obavljali u svojim osobnim automobilima. Kad bih vam rekao koliko je račun bio kad smo išli u pojedine kampanje, onda bi vidjeli da je to istina", rekao je.

Ne smatra da se HDZ treba sramiti svega što se događa vezano uz Sanadera koji je devet godina bio na čelu stranke. "Član HDZ-a može biti ponosan da je pripadnik stranke koja je otvorila vrata kampanji i akcijama protiv korupcije i da čisti u svojim redovima. Neugodno treba biti članovima SDP-a i HNS-a koji svoje korupcije kriju i ne otvaraju vrata istražnim tijelima", smatra.

Ne smatra ni da je HDZ zbog Sanadera izgubio na vjerodostojnosti već ističe da je dobio na vjerodostojnosti jer je jedina stranka koje je imala hrabrosti čistiti u svojim redovima. "Kada to drugi naprave onda možemo razgovarati", poručio je.

Upitan bi li sve ostalo po starom da Sanader nije otišao s mjesta predsjednika stranke i Vlade, ponovio je kako bi reagirali čim bi posumnjali "u bilo kakvu krađu".

Novinarku je upitao je li ona znala, na što mu je odgovorila kako je sumnjala, a na Hebrangovo pitanje zašto mu nije rekla odgovorila je kako su mediji o tome pisali. "Trebali ste meni pisati", poručio je Hebrang.

Na primjedbu novinarke kako sumnja da i sada u Vladi ima ministara koji bi mogli odgovarati za teška kaznena djela, Hebrang ju je pozvao da sa saznanjima koja ima upozna glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Hebrang ističe da je jučerašnja procedura skidanja Sanaderova imuniteta u potpunosti ispoštovana te da se nije moglo spriječiti Sanaderov odlazak iz zemlje.

"Od trenutka kad mediji objave, kao jučer u 9.30, do bijega može proći svega sat vremena. To se jučer dogodilo, a zašto je procurilo u javnost to ja pitam vas", kazao je novinarima i ustvrdio kako zbog curenja informacija treba provesti istragu.

Smatra da se zbog nekoliko zlouporaba instituta zastupničkog imuniteta ne treba mijenjati cijeli sustav. "Imunitet zastupnika postoji u čitavom svijetu, postoji procedura skidanja imuniteta, a oni koji to zloupotrebljavaju samo dokazuju da nisu zaslužili biti dio demokracije", ustvrdio je.

Da je oko skidanja Sanaderova imuniteta u potpunosti ispoštovana procedura te da ona nije predugo trajala smatra i Ana Lovrin (HDZ), bivša ministrica pravosuđa.

"Važno je da se sada po Ustavu i zakonu ne može pobjeći. Europski uhidbeni nalog je na snazi. Svatko tko treba doći pred hrvatske sudove, će i doći", kazala je.

Predsjednik Sabora Luka Bebić nije želio komentirati najave da će se Sanader s kojim se, kako je rekao, nije čuo, vratiti u Hrvatsku. "Ne želim davati komentare. Radim u Saboru na temelju zakona i Poslovnika. Neću komentirati niti pravomoćne presude, a kamoli nepravomoćne, a pogotovo istrage", rekao je.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 10.12.10. 16:06

ti hembrang gowno jedno partijsko smrdljivo. boli me Qurac dal ti kome vjerujesh. no znam da tebi fackin nitko u hr ne vjeruje.
bitch.


registracija
31/1/10

STTony, 10.12.10. 17:14

A da li treba vjerovati bivšem ministru zdravstva koji je na više manje rutinsku operaciju pobjegao također u inozemstvo?


registracija
30/6/10

petrus7, 10.12.10. 18:54

Trebao je Tito i tebe likvidirati kao i tvog starog i nas riješiti govna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika