10.12.2010. / 16:31

Autor: Deutsche Welle

Scenariji za spas eura

Zona eura prolazi kroz teško razdoblje: nekoliko članica je do grla u financijskim poteškoćama, unutar zone se stvorio raskol. U Njemačkoj se čak raspravlja o povratku marke. No kakva je zapravo sudbina eura?

Kao jedna od opcija za postizanje stabilnosti eura nedavno se rodila ideja o stvaranju fonda s euro obveznicamaKao jedna od opcija za postizanje stabilnosti eura nedavno se rodila ideja o stvaranju fonda s euro obveznicamaNakon Irske i Grčke bi mogla uslijediti i Španjolska i Portugal. Time bi financijski štit koji su čelnici zemalja zone eura nedavno donijeli kako bi zaštitili poljuljanu valutu, bio iscrpljen. Europski političari stoga grozničavo traže nova rješenja. Bitka za euro već odavno traje: glavni krivci su mešetari na financijskim tržištima koji se već uvelike klade na štetu zajedničke valute i vrše pritisak na zemlje zone eura.

Izbaciti Grčku

Tako barem političari objašnjavaju trenutnu intenzivnu borbu za sudbinu eura. Neki ekonomisti međutim stanje vide drugačije. "Ja sam zapravo zahvalan tržištu što je ukazalo na to da, nakon što su zemlje zone eura u društvo primili Grčku, da je ova zemlja bila, da je i da će uvijek biti prezadužena", kaže Markus Kerber s Visoke tehničke škole u Berlinu. On je mišljenja da je Grčku, kada je postalo očigledno u kakvoj situaciji se nalazi, trebalo isključiti iz eurozone. No to se nije dogodilo. EU i Međunarodni monetarni fond Grčkoj su pomogli s preko 110 milijardi eura a grčka Vlada je donijala rigorozan paket štednje. No unatoč tomu zemlja se ne oporavlja nego naprotiv bilježi recesiju od 4,5 posto. Slična je stvar i s Portugalom za kojeg Kerber smatra da je najbolje da što prije iziđe iz zone eura.

Kao jedna od opcija za postizanje stabilnosti eura nedavno se rodila ideja o stvaranju fonda s euro obveznicama. Tu ideju posebice podržavaju čelnici južnoeuropskih zemalja, dakle onih koje imaju najviše problema. Glavni zagovornik je međutim i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. No neki ekonimisti nisu zadovoljni ni ovim rješenjem. Oni kažu:"Za euro obveznice ne postoji nikakva pravna osnova u Europskom ugovoru. Dapače "Bail out" klauzula isključivo zabranjuje zajedničko preuzimanje odgovornosti".

"Neeuropski Nijemci"

Od pojma zajedničke odgovornosti zazire i njemačka vlada koja je zbog toga ubrala žestoke i pomalo nediplomatske kritike od Junckera. On je njemačku vladu čak optužio da se ponaša neeuropski. Njemačka u međuvremenu polako popušta pod pritiskom ali istodobno postavlja političke uvjete. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble traži odstupanje mnogih kompetencija glede proračunske politke s nacionalne na europku razinu. Time bi bila uklonjena jedna od glavnih mana eura. Europska valuta naime počiva na različitim gospodarskim i financijskim temeljima. Ako se udovolji njemačkim zahtjevima na kraju ovog integracijskog procesa, euro bi počivao na jedinstvenoj gospodaskoj politici. Time bi, kako smatra glavni ekonom banke Sal. Oppenheim Norbert Braems bio postignut još jedan cilj: jača Europa u sve žešćoj globalnoj konkurenciji.No kako smatra Braems tom projekt još uvijek mnogo toga stoji na putu. "Pitanje je da li u Njemačkoj ali i drugim europskim članicama postoji spremnost prebacivanja kompetencija u Bruxelles. Mislim da će još potrajati prije nego što i građani budu spremni na taj korak".

Bez Francuza

No prije toga bi monetarna unija trebala, po mišljenju mnogih, načiniti neke drastične rezove. Predodžba političara da će se ekonomska moć zemalja nakon ulaska u uniju izjednačiti se pokazala kao iluzija. Ekonomisti poput Kerbera se zalažu za poteze poput podjele unije. U jačoj grupi bi se nalazila Njemačka, Finska, Nizozemska, Luksemburg i Austrija. No što je s Francuskom, Njemačkim najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom? "Francuska nosi krivnju za propast monetarne unije. Oligarsi u Parizu su od samog početka ignorirali ugovore, zauzimali stav po kojem si nisu dali ništa diktirati, pogotovo od Njemačke. Stoga ovu vlast u Parizu, bez obzira na gospodina Sarkozyja, na držim za nekoga tko će pridonijeti stabilnosti unije", zaključuje Kerber.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.12.10. 18:54

Dobro bi bilo znati da se u EU države tretiraju faktički kao familije. Jasno je da familija (država) koja ima veći dotok novca od odtoka ima bolje financijsko poslovanje. Države koje to imaju obrnuto mogu samo većom brzinom gomilati dugove. Segregacijom dobrih od loših nećemo riješiti problem. Oni koji su dobri u stvari dijelom žive od zaduživanja loših i od izvoza u države izvan EU skupine. A također je i jasno da unutar EU svi mogu biti dobri jedino ako se koncentriraju na izvoz izvan EU. To znači da se sa svakim proširenjem EU smanjuje tržište na kojem se ostvaruje pozitivan utjecaj za cijelu EU.
Ako je ovo nekome teško shvatiti, može uzeti primjer slabo razvijenih krajeva. Prodajom usluga i proizvoda njima se ne postiže nikakav pozitivan utjecaj na državu (ne povećava se količina novca u državi), već samo izvozom izvan države.
Cijela ova drama nastaje kao posljedica izdavanja eura u obliku kredita. Takav način ima smisla, ako se kredit daje državama izvan EU da bi one kupovale proizvode iz EU. To ujedno i znači da je EU bez izvoza osuđena na ekonomsku propast. Razlog je jednostavan: svaki kredit iza sebe nosi još veći dug. Više o lošim stranama kreditnog sustava možete naći na sites.google.com/site/financijskisustav/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika