10.12.2010. / 18:00

Autor: Martina Čizmić

O izručenju Sanadera Austrijanci će odlučivati danima, a možda i tjednima

Austrijski pravosudni sustav ima najdulji proces izručivanja u Europskoj uniji i može potrajati mjesecima

Ivo Sanader (Foto:Igor Šoban)Ivo Sanader (Foto:Igor Šoban)Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhićen je, ali ne u Sloveniji gdje su ga svi očekivali, nego nekoliko stotina kilometara sjevernije, u Austriji. To ujedno komplicira njegovo izručenje Hrvatskoj.

Klasična procedura u Austriji podrazumijeva da Sanadera policija odvede na sud gdje će sudac utvrditi njegov identitet i konstatirati da je za njim raspisana međunarodna tjeralica te da njegovo izručenje traži Hrvatska. Nakon toga sudac bi trebao upitati Sanadera slaže li se s time da bude izručen Hrvatskoj. Ukoliko bivši premijer ne bude imao nikakvih primjedbi, sudac zaključuje raspravu i proces izručenja može započeti.

No, ukoliko Sanader izjavi kako ima austrijsko državljanstvo, o čemu se nagađalo proteklih nekoliko dana, cijela se stvar dodatno zakomplicira. Naime, Austrija u svom Ustavu ima klauzulu prema kojoj ne izručuje svoje državljane drugim zemljama. Ukoliko Sanader može dokazati da ima austrijsko državljanstvo, sudac bi ga trebao pustiti na slobodu.

Ako Sanader nema austrijsko državljanstvo, ali ne želi biti izručen Hrvatskoj, može se na odluku o izručenju žaliti sve do Vrhovnog suda, što može potrajati i više mjeseci. Naime, austrijski pravosudni sustav ima najdulji proces izručivanja u Europskoj uniji i može potrajati mjesecima. Dovoljno je samo podsjetiti se slučaja Vladimira Zagorca, koji je mjesecima sjedio u pritvoru u Beču i žalio se na zahtjeve Hrvatske za izručenjem.

Tada se pozivao na to da mu se u Hrvatskoj ne može omogućiti pravedno suđenje. Bivši bi premijer mogao zaigrati na istu kartu, s obzirom na to da se tjednima žalio različitim političarima po Europi kako se u Hrvatskoj vodi politički progon protiv njega.

Sanader će biti odveden na zemaljski sud u Salzburg

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader će nakon uhićenja na autocesti u Austriji biti pripraćen na zemaljski sud u Salzburgu i nadležne pravosudne vlasti će odlučiti što će biti s njim u sljedećim danima ili tjednima, izjavio je za Reuters glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Markovits.

Markovits je rekao da je policija djelovala nakon što je zaprimila međunarodnu tjeralicu za Sanaderom. "Naša policija je tragala za njim i locirala ga je na autocesti tijekom popodneva", dodao je.

Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu je ranije u petak na upit Hine odgovorilo da ne postoji nikakvo uporište po kojem bi bivši hrvatski premijer Ivo Sanader posjedovao austrijsko državljanstvo.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 10.12.10. 18:40

Eto! Jel' van sad jasno zašto je čov'k oša na službeni put u Auštriju! Zato što je žrtva pulitički muntiranog procesa! Poznato??? he, he, he ... premijer koji je volio satove...


registracija
30/9/09

davor12345, 10.12.10. 18:43

Prvo ga je pulicija ne znan kuliko godina čuvala ... na račun poreznih obveznika... unda je reklo da to više ne triba ... unda ga je nevinog optužilo ... unda je reka da ima nikog posla u Auštriji, tj. EU. Unda mu je skinut imunitet. Unda unda ... pogodite na čiji račun to sve iđe???


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 10.12.10. 20:44

Sve ce se to naplatiti iz njegove pokretne i nepokretne imovine.Mene zanima nesto drugo.Tko ce se usuditi poloziti 1.000.000 Eura kaucije .Koliko ja znam u njegovoj imovinskoj kartici tih para nema.Ovo ce biti vrlo zanimljivo .Sud sada treba da izda rjesenje o blokadi sve imovine do okoncanja procesa.


registracija
11/1/10

fluid, 10.12.10. 22:56

Hapsiti odmah Pašalića i Škegru te ostale sudionike pretvorbe iz 92.god.Oduzeti imovinu i procesuirati za ratni zločin nad vlastitim narodom.


registracija
8/7/09

bankar, 10.12.10. 23:27

ma oslučili su oni odmah samo što treba hapsiti cijeli hdz


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika