10.12.2010. / 20:10

Autor: Nacional.hr

Priča o Merčepu: Kako je država postala 'suučesnik' u masovnom ubojstvu

U slijedećih nekoliko kartica teksta prisjetiti ćemo se vojnog uspona Tomislava Merčepa, ali i nekih drugih pojedinaca, koji su - što pasivno što suučesnički - bili sastavni dio jednog od sramotnijih pravosudno-političkih procesa u povijesti samostalne Hrvatske

Tomislav Merčep - zapovjednik zloglasne bande iz 90-ih(Autor:
Zarko Basic/PIXSELL)Tomislav Merčep - zapovjednik zloglasne bande iz 90-ih(Autor: Zarko Basic/PIXSELL)Kao što je poznato, Tomislav Merčep uhićen je jutros pod optužbom da je preko zapovijedne odgovornosti uzrokovao smrt više desetaka civila srpske nacionalnosti, i to na području Zagreba i potom na Pakračkoj poljani od listopada do sredine prosinca 1991. Za slučaj "Pakračka poljana" u javnosti se doznalo 1992., pošto je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o navodnim zločinima "merčepovaca". Predmet je "mirovao" sve do rujna 1997., kada je Miroslav Bajramović za "Feral Tribune" izjavio da je na Pakračkoj poljani ubijeno 280 ljudi, od kojih je on osobno ubio 72. Iste godine podignuta je i prva optužnica.

Sredinom 1999. Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac i Zoran Karlović nepravomoćno su oslobođeni krivnje za ubojstvo nepoznatog muškarca zvanog Saša, a Branko Šarić i Miroslav Bajramović osuđeni su zbog protupravnog lišavanja slobode i iznude nad trojicom zagrebačkih Srba Milošem Ivoševićem, Radom Pajićem i Markom Grujićem, koji su pronađeni mrtvi na Pakračkoj poljani. Njihovi ubojice do danas nisu pronađeni. Vrhovni sud ukinuo je presudu 2001. i predmet vratio na ponovno suđenje, ovaj put bez Karlovića. Četiri godine poslije sva petorica optuženih proglašeni su krivima.

Haag istraživao Merčepa

Vladimir Šeks bio je državni odvjetnik u vrijeme kada su prve kaznene prijave stavljene ad actaVladimir Šeks bio je državni odvjetnik u vrijeme kada su prve kaznene prijave stavljene ad actaPresudu nisu čuli Suljić i Mikola jer su prije toga pobjegli. Slučaj je pravomoćno završen u svibnju 2006., kada je Vrhovni sud Suljiću kaznu s deset godina zatvora povećao na 12 godina, a Mikoli je ukinuo nepravomoćnu presudu i naložio ponovno suđenje za iznudu te mu potvrdio četverogodišnju kaznu za pomaganje u ubojstvu. Rimcu je potvrđena kazna od osam godina zatvora, Bajramoviću od četiri, a Šariću od tri godine zatvora. Mjesec dana poslije Nizozemska je izručila Suljića, koji je u kolovozu 2006. umro u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Mikola je, pak, i dalje u bijegu. Za Merčepovu ulogu u ratu zainteresirano je bilo i haaško tužiteljstvo, koje je u veljači 2006. DORH-u dostavilo, kako je tada rečeno, sirove materijale vezane uz ratne zločine počinjene u istočnoj Slavoniji i na Pakračkoj poljani u drugoj polovici 1991., koje su haški istražitelji prikupljali godinama.

"To su takve gluposti da ja nemam zašto reagirati. To je sve 'ki bi da bi', što bi rekao Tuđman (Franjo)", komentirao je tada Merčep, ponovivši slično nakon današnjeg uhićenja. Upitan s čime povezuje svoje uhićenje, Merčep je odgovorio: 'Povezujem to s glupošću'.

S obzirom na aktuanlnost događaja, i samu činjenicu da je Merčep uhićen tek sada, gotovo 20 godina nakon prvih ubojstava za koje ga se tereti, u slijedećih nekoliko kartica teksta prisjetiti ćemo se vojnog uspona Tomislava Merčepa, ali i nekih drugih pojedinaca, koji su - što pasivno što suučesnički - bili sastavni dio jednog od sramotnijih pravosudno-političkih procesa u povijesti samostalne Hrvatske. Tijekom posljednjih deset godina, tjednik Nacional je u nekoliko navrata pisao o ovim zločinima. Djelove tih napisa donosimo u nastavku:

Karijeru počeo miniranjem srpskih kuća

Do 1990. Merčep je radio kao građevinski inženjer, a imao je stari Renault 4 i kuću u Bogoslavcima kraj Vukovara. Feral Tribune objavio je svojedobno dokumente koji potvrđuju da je Merčep u rujnu 1990. tražio od Branimira Glavaša da mu pošalje “50 kg salame i što više kapsli”. “Salama” je bila šifra za eksploziv vitezit 60. Glavaš je po tvrdnjama Feral Tribunea prije toga već isporučio Merčepu 100 kg vitezita, a sam je iz jednog kamenoloma preuzeo 500 kg vitezita, 10 metara sporogorućeg štapina, tisuću metara detonirajućeg štapina i 200 inicijalnih kapsula. Od tada do ljeta 1991.dignute su u zrak brojne kuće i gostionice u vlasništvu Srba. Povjerenik hrvatske vlade za tadašnju općinu Vukovar Marin Vidić Bili uputio je 18. kolovoza 1991. pismo predsjedniku Tuđmanu i premijeru Greguriću u kojemu je upozorio da se Merčep okružio ljudima sumnjiva morala i bivšim kriminalcima koji su preuzeli vlast u Vukovaru.

Merčep je 1995., uz izravnu pomoć Gojka Šuška, Vice Vukojevića i Vladimira Šeksa, pučistički preuzeo vodstvo nad Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rataMerčep je 1995., uz izravnu pomoć Gojka Šuška, Vice Vukojevića i Vladimira Šeksa, pučistički preuzeo vodstvo nad Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rataMerčep i njegovi bojovnici optuženi su da odvode poznatije ili bogatije Srbe iz njihovih domova i radnih mjesta i ispituju u zgradi Teritorijalne obrane, da su neki mučeni, a neki likvidirani. Šaptom se pričalo o leševima koji su plovili Dunavom. Merčep je čak kasnije priznao: “Ne kažem da u Vukovaru nije zaplivao ni jedan leš, ali to je ipak bilo manje nego što je moglo biti.” Zaključio je kako je bilo minirano tek ”šest, sedam kuća i sve gostionice”. Ferdinad Jukić, koji se hvalio da je za Gojka Šuška obavljao povjerljive zadaće, dobio je sredinom kolovoza 1991. nalog od Josipa Manolića da smijeni i uhiti Tomislava Merčepa. Po Jukićevim tvrdnjama Merčep je prije toga istjerao iz Vukovara generala Antu Rosu i načelnika zagrebačke policijske uprave Franju Đuricu koji su pokušali uvesti red u Vukovar.

Državni vrh: Pustite Merčepa na slobodu

Jukić je u jednom intervjuu ispričao kako su on, Vinko Budimir i Blago Zadro uhitili Merčepa u njegovu uredu te ga zatočili zajedno s njegovih 15 suboraca u podrumu. No čim je Jukić javio Manoliću da je uhvatio Merčepa, stigla je naredba da ga odmah pusti na slobodu. Merčep je nekoliko dana kasnije u Zagrebu unaprijeđen u savjetnika ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića. Jukić je kasnije ispričao da je uzalud upozoravao predsjednika Tuđmana i ministra Šuška na postupke Tomislava Merčepa i da je jedino predsjednik Vlade Franjo Gregurić izjavio da se tomu mora stati na kraj. U statusu savjetnika ministra unutarnjih poslova Merčep je u kavani Style na Zagrebačkom velesajmu 29. rujna 1991.osnovao tzv. Merčepovu postrojbu. Zapovjednik postrojbe Franjo Nemet potvrdio je u istrazi da je 192 dobrovoljca sa statusom policijskih policajaca nakon kraće obuke upućeno u Pakrac.

Istrage opstruirali Šeks i Olujić?

Nakon povratka Merčepova zdruga u Zagreb, u miniranom podrumu kuće u pakračkom selu Bujanovica pronađeno je 17 masakriranih tijela žitelja srpske nacionalnosti, a otkriven je i improvizirani zatvor. Svjedoci su potvrdili da je bio razrađen precizan scenarij pljački, mučenja, silovanja i ubojstava. U studenome 1991. Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac i Nebojša Hodak bili su uhićeni i priznali su ubojstvo Mihaljla Zeca, njegove supruge i 12 godišnje kćerke, ali i dio zločina počinjenih u Pakračkoj dolini. Zbog toga je protiv Tomislava Merčepa i njegovih suboraca već 1992. podignuta kaznena prijava, ali su je po naredbi državnog vrha navodno opstruirali tadašnji državni odvjetnici Vladimir Šeks i Željko Olujića.

Suđenje šestorici bivsih pripadnika Vojne policije iz 2008., optuženih za ratni zlocin nad srpskim civilima počinjen potkraj 1991. i pocetkom 1992.na Ribnjacima u blizini Marina Sela u pakračkome kraju Photo: Duško Mirković/24sataSuđenje šestorici bivsih pripadnika Vojne policije iz 2008., optuženih za ratni zlocin nad srpskim civilima počinjen potkraj 1991. i pocetkom 1992.na Ribnjacima u blizini Marina Sela u pakračkome kraju Photo: Duško Mirković/24sataS izgovorom da su počinjene proceduralne pogreške te da se ne mogu naći svjedoci, oba su slučaja stavljena ad acta. Šest godina kasnije, nakon što se Bajramović u Feralu pohvalio da je zajedno s drugim pripadnicima Merčepovih postrojbi pobio na desetke srpskih civila, obnovljen je sudski postupak. Prije početka rasprave Merčepovo ime izbrisano je s popisa optuženika, a na listi su ostala imena Muniba Suljića, Igora Mikole, Siniše Rimca, Miroslava Bajramovića, Zvonimira Zakošeka, Krešimira Prosinečkog, Branka Šarića i Zorana Karlovića. U optužnici su bile vrlo detaljno opisane pljačke, torture, ubojstva i silovanja Merčepove postojbe. Ni na ovom suđenju, održanom 1997., pravosudni organi nisu se baš pretrgali od želje da dokažu zločine pa su svi osumnjičeni opet oslobođeni.

Tajne službe prikrivale zločin

Bajramović je u razgovoru za Nacional u kolovozu 1999. izjavio da su ga više puta pretukle osobe iz tajnih službi, tražeći da im preda dokumentaciju koja kompromitira državnu vlast u vezi s događajima u Pakračkoj Poljani. Istom je prilikom rekao da mu je tu dokumentaciju dala jedna od frakcija tajnih službi i natjerala ga da u intervjuu Feral Tribuneu 1997. iznese što su Merčepove jedinice radile u Pakračkoj Poljani. Ondje je ubijeno više osoba srpske nacionalnosti, koje bi prethodno bile odvođene iz svojih domova u Zagrebu, privremeno pritvarane na Zagrebačkom velesajmu, a potom nestajale. Jedna od tako stradalih žrtava bila je i Marina Nuić, čiji roditelji do danas ne znaju gdje je pokopana. Bajramović je za Nacional rekao i da mu je jedan od Tuđmanovih savjetnika nudio 15 milijuna kuna za “kooperativnost”, odnosno za predaju dokumenata koji kompromitiraju državnu vlast. Moguće je i da je dio te dokumentacije među materijalima dostupnim Državnom odvjetništvu. Kako su se u spornom razdoblju ponašali neki članovi Merčepove popstrojbe, najbolje ilustrira stradanje obitelji Zec. Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, oko 23 sata dovezli su se pred stan obitelji Zec u Poljaničkoj ulici u Zagrebu i probudili Mihajla Zeca, naredili mu da se hitno odjene i pođe s njima.

Zec se uplašio, pokušao pobjeći i oni su ga ustrijelili. Suprugu Mariju i kćer Aleksandru, koje su vidjele ubojstvo, odvezli su do planinarskog doma Adolfovac podno Sljemena, gdje su kao pričuvni pripadnici MUP-a bili stacionirani, i ondje ih također likvidirali. Isprva se činilo da će počinitelji tog zločina biti strogo kažnjeni. Policija ih je uhitila samo nekoliko dana nakon zlodjela, a oni su pred istražnim sucem priznali krivnju.

Pučist uz pomoć Šeksa, Šuška i Vukojevića

“Franjo Tuđman mi je odgovorio: ‘Pusti, pusti, možda će mi ti dečki (Merčepovci) još trebati" (Stjepan Mesić 2000.) Na slici: Tuđman i Gojko Šušak“Franjo Tuđman mi je odgovorio: ‘Pusti, pusti, možda će mi ti dečki (Merčepovci) još trebati" (Stjepan Mesić 2000.) Na slici: Tuđman i Gojko ŠušakAli u srpnju 1992. Okružni sud u Zagrebu proglasio ih je nedužnima zbog nedostatnih i nezakonito prikupljenih dokaza. Ključnima su se pokazali zapisnici sa saslušanja, u kojima su počinitelji detaljno opisali kako su likvidirali obitelj Zec, proširujući svoje iskaze i na neke druge torture i mučenja što su ih počinili. Te su iskaze vlastoručno potpisali i zato su, pravno gledano, i oslobođeni. Istražna sutkinja ih po zakonu nije imala pravo saslušavati bez prisutnosti odvjetnika, jer su bili osumnjičeni za kvalificirano, a ne obično ubojstvo, pa su njihova priznanja dobila status nevaljanih dokaza. Sudsko vijeće Okružnog suda odlučilo je da ostali prikupljeni dokazi nisu dovoljni da kazni osumnjičene. Ostale su brojne nedoumice. Nikad nije razjašnjeno jesu li počinitelji tog okrutnog ubojstva bili osumnjičeni za obično ili kvalificirano ubojstvo.

U jednom razgovoru s predsjednikom Tuđmanom, ostalo je zabilježeno u transkriptima pronađenim u Uredu predsjednika, Tomislav Merčep optužio je Zvonimira Trusića da je naredio likvidaciju obitelji Zec, a da je pri tomu bio na vezi s ondašnjim ministrom unutarnjih poslova Ivanom Vekićem. Merčep je 1995., uz izravnu pomoć Gojka Šuška, Vice Vukojevića i Vladimira Šeksa, pučistički preuzeo vodstvo nad Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Otada je imućan čovjek koji, po pisanju Ferala, ima prostran stan u predgrađu Zagreba, obiteljsku kuću s ribnjakom u Dragonošcu i vozi luksuzni BMW.

Tuđman štitio ubojice

Kao takav kandidirao se i za predsjednika države na izborima 2000. Dugo se moglo samo naslućivati zašto sud nije kao svjedoke nikada pozvao preživjelu djecu obitelji Zec, koja su policiji potanko opisala što se dogodilo, a potom i identificirala ubojice svojih roditelja. Vjerojatni odgovor na te nedoumice početkom 2000. ponudio je predsjednik Republike Stipe Mesić. On je za Nacional izjavio da je početkom 1992. o tom slučaju otišao razgovarati s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Mesić je bio zabrinut i zato što je djevojačko prezime Marije Zec bilo Mesić pa je zamolio Tuđmana da se svakako pobrine da krivci za taj zločin budu adekvatno procesuirani i kažnjeni. “Franjo Tuđman mi je odgovorio: ‘Pusti, pusti, možda će mi ti dečki još trebati’”, izjavio je u siječnju 2000. Mesić za Nacional. Sve to upućuje u najmanju ruku na to da Franju Tuđmana kao političara nije bilo stid zbog proceduralne pogreške koja je ubojice oslobodila, kao i na to da su ubojice imali moćnog političkog pokrovitelja.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 10.12.10. 20:41

Po ovome sto je rekao Mesic veliki Franjo bio na istom sa Mercepom neka mu bog oprosti ako moze.


registracija
24/11/10

aabar, 10.12.10. 20:42

da a gdje je velebna vila na samom moru u zaštićenoj zoni u jednoj nepristupačnoj uvali do koje je bespravno i cestu napravio pored Jablanca
po podgorju suse pomalo skrivali od očiju Merčep pa u Stinici Markač a u Jablancu Mijo Anić bivši čenlik Bosne i švercer oružja za izrael o čemu je i pisao vaš list inače veliki prijatelj Mesića


registracija
30/9/09

davor12345, 10.12.10. 22:11

Nepoleon 3


registracija
30/9/09

davor12345, 10.12.10. 22:12

Tomica!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 10.12.10. 22:23

moj prijatelj zvonko ce sigurno negirat ovo sto je napisano - sve je to podvala jugokomunjara. Gojko i Franjo su se jeftino izvukli, ali Seks je jos uvijek tu, zari i pali kako mu se prohtije, i sada kao i onda. Valjda ce i on doci na red.


registracija
11/1/10

fluid, 10.12.10. 22:55

Glavni monstrumi nakonm Tuđmana i Šuđka su Pašalić,Škegro i ostali kreatori iz 92.god.u svezi pretvorbe.Oduzeti imovinu i procesuirati za ratni zločin nad vlastitim narodom.


registracija
5/3/10

starimudrac, 10.12.10. 23:27

na jutrošnju vijest ja sam odojka nasolio i dovukao kištru žuje.


registracija
27/7/09

columbo, 11.12.10. 04:02

A kad ce biti uhapsen Seks?
@csiki,
pa njemu je Franjo bio mentor, valjda se to zna. Nas voljeni tata je cak odlikovao Suljica, mada je znao da su mu ruke krvave do "koljena"...


registracija
17/1/10

pitman, 11.12.10. 08:08

ma kakav Mercep koga to zanima ,ajmo rjesiti kriminal u pretvorbi ,kad ce bit uhapseni oni koji su godinama pljackali ovu drzavu...


registracija
10/12/10

Burho43, 11.12.10. 08:38

Tomislav Mercep je zasluzniji za stvaranje hrvatske drzave od Tudjmana i svih HDZovaca-kopiladi koji sve izdase i sve prodase.
Onda kad je branio i obranio istocnu Hrvatsku, prije svega od mnostva tajnih agenata KOSovaca, tad je za hrvate bio heroj, a sad ga zatvarate kao zadnji ljudski olos.FUUUUUUUUJJJJJ !


registracija
14/11/07

laufer, 11.12.10. 10:23

Ako su Merčep i njemu slični "stvarali" hrvatsku državu ubijanjem djece, mučenjem ljudi i pljačkom njihove imovine, a država sve ovo vrijeme pred tim zločinima zatvarala oči - sve poštene ljude i branitelje može samo biti sram takve države.


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.12.10. 12:39

Bisere pred svinje!
Ovoliku količinu inteligencije i prosvijećenosti te istinoljubivosti može se naći samo na ovom portalu.
Sve pršti i iskri pravda! Ona iskonska, jugoslavenska.
Nama se danas prodaju ideali i pravednici koji su dok je Merčeo ratovao i gledao smrt svakim danom u oči ispijali Caffee u nekom Ulmu ili Ingolstadtu ili pisali znanstvene radove po Beogradu na materinjem srpskom i pismu ekavici ili s MI6 dogovarali prevrate i pučeve.
Jal i izmet kojeg nikada nije nedostajalo međ nazovi nas Hrvatima uzima si za pravo provoditi politiku jednog Amnesty sa željom pronaći i svaki metak hrvatski koji je stvorio Hrvatsku državu i pritvoriti onog koji ga je kupio i onog koji ga je ispalio. Za sve u ovoj zemlji krivi su Tuđman, Šušak i branitelji dok se zasluge pripisuju izdajnicima, lopovima, kradljivcima, zločincima iz svinjca Mesić-Josipović-Račan.
Jad i bijeda politike i svih sljedbenika njihovih!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 11.12.10. 13:48

zvonko, po nacinu pisanja vidi se da ste nacitani. Ali zalosno je da vas tolika nacitanost nije naucila osnovnim, univerzalnim ljudskim vrijednostima. Na jednoj strani optuzujute Sljivancanina i njemu slicne, i to s pravom, a na drugoj iste takve stvari odobravate nasima. Zlocin ostaje zlocin ko god da ga je pocinio, i ne moze se opravdavat ratom. I to nema nikakve veze sa jugonostalgijom, nego sa istinom i pravdom.


registracija
24/4/10

fiorano, 11.12.10. 22:55

Merčep stvarao državu ovako.........zato i je ovakva


registracija
12/12/10

Klarens, 12.12.10. 07:09

KOS na djelu..krajem SHEZDESETIH Merchep je radio u REMETINCU...za koga ? za iste za koje i Tdji i Vukojevich...nisu mogli gori VELEIZDAJICE !!!


registracija
17/10/07

Radmila, 12.12.10. 17:07

Kakvi temelji takva i kuca. Zemljotres ju srusi ili ne.


registracija
8/7/10

Maroje, 13.12.10. 09:18

Soroševci i masoni trenutno likuju,ali doće vrag i po vas kao što je došao po Feral, radio 101, Sanadera...Onih koji vole Hrvatsku ima više nego vas koji je mrzite, crknite od jala....


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.10. 11:50

Ovih dana je Obama odlikovao neke američke vojnike koji su se po bijelom svijetu borili za demokraciju i američke interese. To je politika.
U Guantanamu su ispitivani mogući sumnjivci i neprijatelji američkog tipa demokracije, a da nisu malo pretjerali te se previše zaigrali, nitko ne bi Americi spočitnuo ništa. I Bush je priznao odobravanje mučenja u Guantanamu. Dali je odgovarao njihov Tuđman, Šušak iGotovina za to?
Da li je odgovarao američki Tuđman, Šušak i Gotovina za nekoliko desetina tisuća nevino ubijenih civila po Iraku?
I to je politika.
Zašto nisu odgovarali srpski Tuđman, Šušak i Gotovina za agresiju na sve nesrpske narode u bivšoj Jugoslaviji a pogotovo za Vukovar, Dubrovnik, Ovčaru, Gospić, Sisak, Voćin?
I to je politika!
Pa zašto onda vi ko kake glupe kvočke spominjete pravdu da svaki zločin mora biti osuđen?
U slučaju Merčep su osuđeni Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola i drugi.
I to je politika!
Kada će hrvatski političari te hrvatski narod početi voditi politiku a ne se cijelo vrijeme pravdati zato što se branio i stvarao državu?
I to je očito nečija politika!


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.10. 11:57

Pitanje za Agu!
Nađi mi u povijesti slučaj u kojemu se zemlja koja je pobijedila ispričavala svome agresoru te procesuirala tzv. kolateralne žrtve?


registracija
24/4/10

fiorano, 13.12.10. 12:27

Država koja je imala Jasenovac i suradjivala sa nacistima itekako treba da se ispričava a sve ovo što se dogadja sada samo je potvrda da mi ne zaslužujemo državu.Za nju su izginule stotine domoljuba a idioti su sa rukom na srcu sve prodali i doveli nas do prosjačkog štapa.A mi i dalje glasamo za kradeze e stvarno idemo dalje.........


registracija
24/4/10

fiorano, 13.12.10. 12:30

I još nešto Obitelj Zec je bila kolateralna žrtva?Idiotizam fakat


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.10. 14:43

Sve su zemlje imale svoj Jasenovac, rat je bio ako ti nitko to nije rekao.
Drugo, zašto ti tvoj drug Tito nikada nije posjetio Jasenovac? Zašto ga je dao dosta godina poslije 2. svj. rata sravniti sa zemljom?
Jel znaš ti da u Jasenovcu ima najviše Hrvata? I to desetine tisuća koje je Tito tamo sprašio između Pavelićevih Roma, Srba i Židova i ostalih!
Ne čudi me takovo razmišljanje kada nam je o Jasenovcu najviše stranica napisao Boris Krizman! Te stvari nisi mogao čuti u školi, niti u Latinici, jutarnjem i Globusu, ili pak Indexu.Čitaj malo!


registracija
24/4/10

fiorano, 13.12.10. 22:45

Zvonko ne želim te obrazovati jer ti si izgubljen slučaj:Badava laprdaš a takvi kao ti samo sramotr LIJEPU NAŠU NAPAĆENU ZEMLJU


registracija
14/12/10

Ndenge, 14.12.10. 14:40

Ubijanje civila je za neke sasvim legitiman "nacin" borbe. "Sve su zemlje imale svoj Jasenovac" veli jedan, pa nam ne preostaje nista drugo do zakljuciti da su Jasenovac ili Auschwitz sasvim normalna stvar. Kao sto je normalno ubiti 12 -godisnju Aleksandru Zec i krivce osloboditi. Uostalom, sto je drugo za ocekivati kad sam predsjednik Ustavnog suda tresne da se u "obrambenom ratu ne moze pociniti ratni zlocin", tj. otvara sezonu slobodnog lova za sve ljubitelje ljepljive trake i akumulatorske kiseline. U biti, za sve koji ceznu za nekaznjivim ubijanjem. Pa kad takvi kao Mercep, Norac ili Suljic stvaraju drzavu, onda se moze pretpostaviti kakva ce izgledati. "U slučaju Merčep su osuđeni Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola i drugi."- kaze jedan ovdje, daleko mu kuca. Samo je zaboravio napomenuti da su malo poslije toga - oslobodjeni. "Baveći se davnim nacionalistima, George Orwell je tvrdio da u njihovim razmišljanjima postoje činjenice koje su istodobno istinite i neistinite, znane i neznane, a ravnodušnost prema objektivnoj istini potiče se izoliranjem jednoga dijela svijeta od drugog, kako u prostornoj tako i u vremenskoj perspektivi. "Ako u bilo kojem dijelu svog uma čovjek gaji nacionalističku lojalnost ili mržnju, izvjesne činjenice su neprihvatljive iako se za njih u izvjesnome smislu zna da su istinite."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika