10.12.2010. / 21:51

Autor: Totalsport

F1-bolidi postaju štedljiviji i prijateljskiji po okoliš

Maksimalan broj okretaja bit će ograničen na 12.000 u minuti, što je također značajno reduciranje u odnosu na vrijednosti iz prijašnjih godina

Bolidi će biti "zeleniji"Bolidi će biti "zeleniji"Svjetska federacija autosportova (FIA) na zasjedanju svog Sportskog vijeća (WMSC) u Monte Carlu usvojila je čitav niz promjena pravila u Formuli 1 koja će na snagu stupiti između sljedeće i 2013. godine.

Ono najbitnije pravilo ostavljeno je za 2013. godinu: Formula 1 tada će postati značajno zelenije i ekološki prihvatljivije natjecanje no što je bila dosad. Bolidi će zbog promijenjenog motora poboljšanih performansi koristiti čak 35% benzina manje no što je slučaj bio ove sezone. Omogućit će to zamjena postojećeg 2.4-litarskog motora s osam cilindara učinkovitijim turbomotorom od 1600 kubičnih centimetara s četirima cilindrima.

Maksimalan broj okretaja bit će ograničen na 12.000 u minuti, što je također značajno reduciranje u odnosu na vrijednosti iz prijašnjih godina.

Osim toga, već od sljedeće sezone bit će dozvoljena upotreba pokretljivih zadnjih krilca, koja bi trebala pomoći pri procesu pretjecanja, a vozači će ih moći uključivati sami isključivo u trenucima kad njihov vremenski razmak za pilotom kojeg napadaju bude unutar jedne sekunde.

Sprema se također povratak KERS-sustava, koji generira energiju stvorenu pri kočenju, te je potom u datom trenutku, po izboru vozača, koristi za dodatno ubrzanje.

Na koncu, odlučeno je da će se komunikacija između vozača i njihovih timova u boksu u potpunosti učiniti dostupnom televizijskim operaterima koji produciraju utrke.

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika