10.12.2010. / 21:28

Autor: Deutsche Welle

Let o kojem se malo zna: Vojska u Zemljinoj orbiti

Ovih dana završena su dva svemirska leta, jedan koji je trajao samo tri sata, i drugi, koji je trajao 220 dana. O kraćem od ta dva leta se zna mnogo više nego o onom dužem, o kome se ne zna gotovo ništa.

Što to točno leti u Zemljinoj orbiti?Što to točno leti u Zemljinoj orbiti?Trosatni let je bio zapravo test svemirske kapsule „Dragon" koja će služiti za komercijalne „izlete" u Zemljinu orbitu. A 220 dana u orbiti je proveo i mali spaceshuttle bez posade „Space plain" američkih zračnih snaga u misiji koju su mnogi nazvali „prodorom američke vojske u orbitu".

Nije za bogataše

Svemirska kapsula „Dragon" je u orbiti provela ukupno tri sata. Američka svemirska agencija NASA je ponosna na taj test. Isto tako je ponosna i firma „Space X" koja je konstruirala kapsulu. Kapsulu je na put iznijela 50 metara dugačka i 300 tona teška raketa „Falcon 9". „Dragon" nije zamišljen kao letjelica koja bi oko Zemlje prevozila radoznale bogataše, već kao privatni „teretnjak" koji će u okviru programa NASA prevoziti tehniku i namirnice - a po potrebi i do sedam astronauta - na svemirsku stanicu ISS. Ona će na tom zadatku zamijeniti dotrajale Spaceshuttleove koji su u pogonu već 25 godina.

To je bila i jedna od vizija američkog predsednika Baracka Obame koju je on ugradio u novi američki svemirski program objavljen prije godinu dana. Inače, iza čitavog projekta je Elon Mask, američki poduzetnik porijeklom iz Južnoarfičke Republike. Ovaj 38-godišnjak je svojevremeno osnovao firmu PayPal koju je kasnije prodao i od tog novca navodno uložio 100 milijuna dolara u „Space X". Smatra se da je ovo prva ozbiljna privatizacija svemirskih letova.

Vojska u svemiru?

Drugi svemirski test završen ovog tjedna počeo je mnogo ranije, naime, 22. travnja. Tada je iz Cape Canaverala poletjela neka vrsta mini-spaceshuttlea. Letjelica ima šifru X-37B, dugačka je 8,80 metara i letjela je oko Zemlje na visini od 900 kilometara. O tom projektu se zna veoma malo: njegovo provođenje je počela NASA još krajem 90-ih godina, ali je 2004. sve prepustila „Boingovom" vojnom dejelu „Fantom works". O funkciji ove letjelice je rečeno samo da služi testiranju tehnologije za duge svemirske letove, a iz Pentagona je stiglo kratko i suho objašnjenje da bi taj šatl mogao služiti kao „podrška trupama na kopnu".

Rusija sada optužuje Washnigton da želi militarizirati orbitu. Bivši šef ruskog zrakoplovstva Anatolij Kornukov, rekao je da je ovaj test jasno pokazao namjere „Amerikanaca da prodru u svemir i da odatle prijete". „Pljunuli su na sve napore Rusije i drugih zemalja da ne militariziramo svemir". U vezi sa ovim šatlom, neki mediji prenose da bi on mogao poslužiti i za uništavanje nepoželjnih satelita, jer se zna da takvi sateliti predstavljaju ključni dio komunikacijske infrastrukture na Zemlji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 11.12.10. 08:55

USA zeli dominirat, zato i militariziraju svemir. Znanstvenik Ernst Mayr je postavio interesantnu tezu, tj da je stjecanje vise inteligencije od strane covjeka mozda greska evolucije, jer ni jedna vrsta ne radi na svom samounistenju osim ljudske. Militarizacija svemira to potvrduje.


registracija
27/4/10

fuzija2, 11.12.10. 18:09

Zasto mi HRVATI nebi mogli uciniti istu stvar
prije svega nam je potrebno
USREDOTOCENJE U JEDAN "UM" i mislim da tu nicega nema sto se nebi moglo postici,
USREDOTOCENJE HRVATSKI STRUCNJAKA
U HRVATSKOJ I IZ DIJASPORE to bi nam bilo
od BOGA BLAGOSLOVLJENO.
Proucite tu novu formulu M= -0+ ona
moze zamjenuti ne-obnovljive i obnovljive izvore
energije, i mogla bi zamjenuti nosece rakete
kao sto su Falcon 9 sateliti bi se sa zemlje mogli
iznijeti sami sa svojom slobodnom snagom.


registracija
27/4/10

fuzija2, 11.12.10. 18:11

= polumjer
= promjer ili beskonacno


registracija
27/4/10

fuzija2, 11.12.10. 18:14

Zasto se ne upise u formuli prije beskonacno
pa onda M


registracija
17/10/07

Radmila, 13.12.10. 01:03

SAD-e militarizirali svemir. Pa kad je to Regan najavio "RAT ZVIJEZDA", svi su se smijali, a sda se ljute.Zeznuli ih pretvorbom, dok se oni capali za $ ovi opa VOJSKA U SVEMIRU. HAHAHAHAA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika