10.12.2010. / 20:45

Autor: Hina

Svjetske novinske agencije i strani tisak o uhićenju Sanadera

Reuters javlja da analitičari govore kako će pravni postupak protiv Sanadera, čovjeka koji je dominirao lokalnim političkim životom jedno desetljeće, pomoći težnjama Hrvatske da uđe u članstvo EU-a

Ivo SanaderIvo SanaderSve svjetske novinske agencije i strani tisak prenijeli su u petak vijest o uhićenju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u salzburškoj regiji.

Francuski AFP piše kako je "bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, kojeg traže pravosudne vlasti njegove zemlje zbog navodne korupcijske afere, uhićen u petak u Austriji, dan nakon malo užurbanog odlaska iz Hrvatske, gdje mu je ukinut zastupnički imunitet".

"Ivo Sanader uhićen je danas u 15.50 u salzburškoj provinciji, sukladno međunarodnom uhidbenom nalogu" koji je objavila Hrvatska, prenosi AFP priopćenje hrvatskog MUP-a, koje su "telefonski" obavijestile austrijske vlasti.

Reuters javlja da analitičari govore kako će pravni postupak protiv Sanadera, čovjeka koji je dominirao lokalnim političkim životom jedno desetljeće, pomoći težnjama Hrvatske da uđe u članstvo EU-a. "Hrvatska se nada da će završiti pristupne pregovore iduće godine, ali prije toga mora uvjeriti Bruxelles u svoju odlučnost da iskorijeni korupciju".

Dpa prenosi izjavu glasnogovornika austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Michaela Girardia koji je rekao da je Sanader uhićen na autoputu u salzburškoj regiji te da će se uskoro donijeti odluka o njegovom izručenju.

O Sanaderovu uhićenju izvijestile su i ostale svjetske agencije, među kojima ANSA, AP, STA, Tanjug, RIA Novosti, Itar-Tass i Xinhua. Uz agencije vijest o Sanaderovu uhićenju prenosi i strani tisak te ostali mediji među kojima BBC, talijanski Il Piccolo, britanski Telegraph, ruska Pravda i španjolski El Periodico.

Hrvatska policija primila je telefonsku obavijest policije Republike Austrije da je, temeljem međunarodne tjeralice, Sanader uhićen danas u 15,50 sati. Sukladno uobičajenoj proceduri policija sada očekuje i pismenu obavijest koju će nadležnom sudu i Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske radi pokretanja postupka izručenja.

Za Sanaderom je raspisana međunarodna tjeralica jer je u četvrtak otišao iz Hrvatske prije nego mu je Hrvatski sabor ukinuo zastupnički imunitet. USKOK ga tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju Fimi medija te nezakonitosti kod HEP-ove prodaje struje tvrtki Dioki.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.12.10. 22:52

Pohapsiti Pašalića,Škegru i ostale iz 92.god.koji su odlučivali o pretvorbi.Oduzeti imovinu i procesuirati za ratni zločin.


registracija
11/11/10

POLARNI, 10.12.10. 22:52

vjesaj zivotinju


registracija
9/11/09

superhik, 10.12.10. 23:03

Zna se popis Sanderovih ministara i bliskih suradnika. Treba ih sve temeljito istraziti i pregledati sve njihove domace i strane racune. Neki od njih nisu imali za kavu a sadu su multimiljuneri, nakon sto su rasprodali mrske socijalisticke stecevine i bivse drustveno vlasnistvo, i tim novcima napunili sebi dzepove. Ako se istraga zavrsi na Sanderu nista se nece promjeniti. Tako je i on naslijedi Tudjmana i nastavio po istom receptu rasprodaje prirodnih i ostalih resursa na korist sebe, svoje obitelji i bliskih prijatelja. Tudjmana je zaustavila majka priroda, zato se nista nije ni promjenilo. Ovaj put Hrvatska drzava mora pokazati je li zasluzuje da postoji ili je samo jedna sprdacina. Sve ministre Ive Sanadera treba istraziti i niti jedan nece biti na slobodi. Ako su samo zrtvovali sefa da se oni izvuku, Hrvatska se nece izvuci.


registracija
27/7/09

columbo, 11.12.10. 08:30

@ superhik,
posve ste u pravu. Ako tako ne bude, uzalud je sve. Pa ne razbacuju se sada bez razlog izjavama Seks, Hebrang i ostrali sveci...A sve puste postenjacine. Fuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika