12.12.2010. / 11:43

Autor: Deutsche Welle

Teroristički napad u Stockholmu: Dvije eksplozije zbog karikatura i vojske u Afganistanu

U glavnom gradu Švedske, eksplodirale su u subotu navečer (11.12.) istodobno dvije bombe. Policija u Stockholmu, u međuvremenu je potvrdila da je riječ o terorističkom napadu. No, daljnja opasnost, navodno - ne postoji.

Foto: ReutersFoto: ReutersIako u početku nije bilo sasvim jasno je li riječ o terorističkom napadu, upozorenju ili o nečem trećem, u međuvremenu je policija u glavnom gradu Švedske potvrdila da je ipak riječ o terorističkom napadu. U samom središtu Stockholma, prepunom ljudi, u subotu navečer (11.12.) su se naime istodobno dogodile dvije eksplozije. Prva kada je eksplodirala bomba postavljena u jednom osobnom vozilu a druga samo nekoliko sekundi kasnije – kada se aktivirao eksploziv jednog teroriste samoubojice. On je ostao na mjestu mrtav a prilikom eksplozije su dvije osobe ozlijeđene.

Policija, odnosno švedske vlasti za sada još nisu objavile nikakve konkretne podatke o identitetu spomenutog stradalog muškarca. Glasnogovornik policije u glavnom gradu Švedske, Kjell Lindgren, izjavio je da će se „pojedinosti saznati i biti objavljene tek nakon tehničkih ispitivanja“. Ono što je do sada poznato, kako se moglo čuti iz krugova švedske tajne policijske službe, je da je neposredno prije samih eksplozija policija primila e-mail, napisan na švedskom i arapskom jeziku.

U njemu su nepoznate osobe upozorile na napade te navele da će „naša djela govoriti sama za sebe“. Prema navodima švedskih medija, ova se poruka odnosi na vojnu prisutnost Švedske u Afganistanu, a njezin je cilj – „poziv islamističkih boraca (mudžahedina) na ustanak i to ne samo u Švedskoj već u cijeloj Europi“. Isto tako, motivi napada, navode mediji, mogla bi biti osveta zbog objavljenih karikatura muslimanskog proroka Muhameda u švedskim novinama. Švedski ministar vanjskih poslova, Carl Bildt, izjavio je kako je „riječ o uznemirujućem "pokušaju" jednog terorističkog napada koji srećom nije uspio. No, da jest, posljedice bi bile katastrofalne“. Usprkos svemu, kako je rekao glasnogovornik švedske sigurnosne policije (Säpo), Michael Gunnrsson, za sada u ovoj neće biti povećan stupanj pripravnosti protiv terorističkih napada.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika