12.12.2010. / 14:01

Autor: Hina

Hrvatski sabor sutra o strategiji reforme pravosuđa

Ključnu ulogu u reformi pravosuđa u operativnom smislu ima Ministarstvo pravosuđa, a strategijom se razrađuje uključenost svih institucija u reformi te sudjelovanje stručne i šire javnosti

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o Prijedlogu strategije reforme pravosuđa, za razdoblje od 2011. do 2015. godine.

Kao ciljeve reforme u resornom ministarstvu postavljaju ostvarivanje najviših europskih standarda u pogledu neovisnosti, nepristranosti, stručnosti i učinkovitosti pravosuđa, kao i u sustavu izvršenja kaznenih sankcija, a kako bi se ispunili potrebni kriteriji za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23. "Pravosuđe i temeljna prava".

Žele, ističu, pravosuđe koje opravdava povjerenje građana i cijelog društva čijem napretku služi, koje je dostupno svima bez razlike, utemeljeno na načelima transparentnosti i vladavine prava te koje je potpuno osposobljeno za djelovanje unutar EU.

Kao jedna od strateških smjernica navedeno je održavanje i daljnje jačanje neovisnosti, nepristranosti i stručnosti pravosuđa sukladno najvišim europskim standardima.

To se među inim kani postići kroz daljnje jačanje neovisnosti te stručnog i administrativnog kapaciteta Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća radi punog ostvarenja njihove ustavne uloge, kao i daljnjeg stručnog, materijalnog i administrativnog jačanja Pravosudne akademije te njezino integriranje u cjelokupni pravosudni sustav.

Najavljena je i puna implementacija novog sustava odabira i inicijalnog obrazovanja pravosudnih dužnosnika kroz Državnu školu za pravosudne dužnosnike, te jačanje unutarnje neovisnosti pravosudnih dužnosnika i čelnika pravosudnih tijela kroz jačanje objektivnih i transparentnih kriterija i procedura u svim stadijima pravosudne karijere.

Kroz stratešku smjernicu podizanja učinkovitosti pravosuđa najavljuje se daljnje smanjenje broja neriješenih predmeta, posebice starih predmeta, te stvaranje organizacijskih i materijalnih uvjeta rada u pravosuđu koji će omogućiti završavanje svih postupaka u razumnom roku.

To se uz ostalo kani postićii dovršetkom racionalizacije i unapređenja mreže pravosudnih institucija uz nastavak njihovog fizičkog spajanja, dovršetkom reforme upravnog sudovanja i uspostavom dvostupanjskog sustava upravnih sudova sa punom jurisdikcijom, novim sustavom ovrhe sudskih odluka putem javnih ovršitelja, te kroz analizu mogućnosti i potrebe uvođenja prizivnih sudova.

Ključnu ulogu u reformi pravosuđa u operativnom smislu ima Ministarstvo pravosuđa, a strategijom se razrađuje uključenost svih institucija u reformi te sudjelovanje stručne i šire javnosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika