12.12.2010. / 14:35

Autor: Boris Beck

Vlado Gotovac protiv Sanadera i HDZ-a: državni Hrvati ubijaju Boga

Državni Hrvati proglasili su se avangardom fatamorgane, "vječne Hrvatske", i onda taj simbolični kapital pretvorili u devizni, koristeći sve ostale sugrađane kao sredstvo bogaćenja

Državni Hrvat uvijek je ispravan, nedodirljiv i na usluzi vlasti. Protiv njega su samo neprijatelji Hrvatske. Nepopustljiv je jer je uvjet njegova postojanja da onemogućuje druge vrijednosti. On pobjeđuje u svakom natjecanju za najsramotniji pothvat. Drsko zloupotrebljava hrvatsku dramu i stavlja je na svoj privatni račun. Te lucidne i gorke rečenice nisu moje nego Vlade Gotovca; napisao ih je 1994, ali djeluju sasvim svježe. Gotovac je državne Hrvate nazvao ljudima bez biografije, kojima značaj daje jedino to što su na vlasti; kao najbolji lijek za suzbijanje tih "mutanta svih hrvatskih mana" predložio je originalnost jer glupani su jednaki, a različitost uspostavlja duh.

U slobodnom čovjeku, kaže Gotovac, uspostavlja se univerzalno, dok nasuprot njemu ostaje provincijski kič i njegova bezobzirnost. Državni Hrvati vode Hrvatsku u samoću i beznačajnost, u rupu bezobličnosti, neuspjeha i nestajanja. Prošloga tjedna bilo je deset godina da je umro Vlado Gotovac; u Hrvatskoj nisu važni ni živi, a kamoli mrtvi, ali ne mogu odolijeti da ne podsjetim da je Vlado Gotovac kao nužnu osobinu pojedinca vidio vjeru. Po njemu vjera uspostavlja autentičnu egzistenciju i njezinu vjerodostojnost. Vjera donosi istinu, a istina nije tek nešto što se može provjeriti, već sama mogućnost čovjekove osobitosti, spasonosne veličine vrijednosti njegovih djela, s kojima se podiže njegov svijet. Originalnost sama sebi svijetli; pokazujući da je svaki čovjek svrha, a nijedan sredstvo. "Samo pojedinac ima vječnu sudbinu.

Foto: Autor:
Marko Lukunić/PIXSELLFoto: Autor: Marko Lukunić/PIXSELLZajednice je nemaju", kaže Simone Weil. Državni Hrvati proglasili su se avangardom fatamorgane, "vječne Hrvatske", i onda taj simbolični kapital pretvorili u devizni, koristeći sve ostale sugrađane kao sredstvo bogaćenja. Te misli djeluju pomalo sablasno: kao da ih Gotovac govori u lice Sanaderu i HDZ-u, potvrđujući da je on u smrti slobodniji od njih živih. I još nešto. Upotrebljavanje pojedinca za Vladu Gotovca pretpostavlja ubojstvo Boga. Umjesto Boga tako čovjekovim svijetom vlada «Mi» - bezobzirne elite sastavljene od poluintelektualaca, avanturista i cinika, efikasnih, spontano makijavelističkih, onih koji su se obrovoljno odrekli respekta prema osobi i prema duhu, ispunjavajući Nietzscheovo proročanstvo o dolasku nihilizma i napredovanju pustinje. Neuljudnost, demagogija, manipulacija, teror - sve to opoziva autentičnost pojedinca i uništava ga, opirući se nazočnosti vječnosti u čovjekovu svijetu.

Nasuprot tomu, zvijezda nad Betlehemskom štalom i rađanje Djeteta za Gotovca je jedinstven događaj koji obnavlja neponovljivost čovjeka i neponovljivost svijeta. S novim svijetom u Betlehemskoj štali uspostavlja se i novo stanje u našoj vječnosti. Bog u svom rođenju započinje promjenu i daje čovjeku dar koji zovemo Iskupljenje. Božić je zato najviša radost koja je moguća samo kao ljubav i nevinost - i to u vremenu u kojem smo nespokojni, u kojem su zbivanja puna neizvjesnosti smućenih duša, lutanja i zamka. Gotovac je u jednom tekstu pozvao čitatelje da slijede Betlehemsku zvijezdu. On sam, slijedeći je, zašao je s onu stranu naše spoznaje. Ili možda nije?

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 12.12.10. 15:08

Ovo mi je poznato iz moje mladosti."Nedodirljivi ,Nezamjenjivi,Naj,Naj itd"Nista se nije promjenilo od prijasnjeg sistema po pitanju vlasti.U stvari jeste ovi su gori.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 12.12.10. 17:06

Odgovara istini.Unistili su ti,Vlado ih naziva "Drzavni hrvati" mi ih nazivamo "Domoljubi",unistili su moral,nadu,osjecaj za pravdu hrvatima.Bacili su nas na koljena,osramotili ,ponizili i opljackali.Skinuli su nas do gola i to sve uspjeli napraviti za samo 20 godina.Prokleti bili Drzavni hrvati.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 12.12.10. 18:12

Bilo je pametnih ljudi u nas u tim presudnim vremenima, a Vlado Gotovac je nesumljivo bio jedan od njih. Na neki nacin bio je ispred svog, tj naseg vremena. U protivnom, narod bi slijedio njega, i ne bi nas nadglasili oni koji su u Pogrebniku Domovine vidili izlaz, kao i oni koji su u svemu tome osjetili priliku zivota, priliku za osobno bogacenje.


registracija
12/7/10

Cassini, 12.12.10. 21:55

"Vjera donosi istinu". Pametnom dosta.


registracija
27/7/09

columbo, 12.12.10. 22:28

Autorov komentar i citalacki postovi su posve u redu i tu se, hajdemo tako reci, ne bi imalo sto ni dodati ni oduzeti ...Ipak, Borisova poanta nije na Gotovcu, unatoc najboljoj namjeri povezivanja duhovnog i svjetovnog. Naime, on nam njezno sugerira da je pocetak i svrsetak svega Bog, sto kao predpostavka (mozda) i stoji, ali ne banalizira li se bas tako svevisnji, rabljeci ga se u svim prigodama i (ne)prilikama!? I ne postaje li On, tako, usprkos svemu, tek nedoreceni bogic, samo!?
Jer, dragi moj g. Beck, znate i vi i ja podjednako da je u ime religije pocinjeno najvise zla covjecanstvu ("ah prokleta vjera sto sve uredjuje..."), a nasa hrvatska svakodnevica nam to potvrdjuje neprestano. Uostlom, ovi sto su pokrali "voljenu i jedinu"su sve redom veliki katolici i bas oni kao nuznu osobinu pojedinca vide vjeru. I jos nam se rugaju...I porucuju - Boze cuvaj Hrvatsku!


registracija
28/12/09

slave4you, 13.12.10. 02:47

SVE SU TO KRIMINALCI;I SVE TREBA STRPATI U REMETINEC....NIJE SAMO SANADER KRAO NOVAC OD NAS SVIH;NEGO I NJEGOVI U HDZ-U;BANDIC IZ SDP-A;USTVARI JE TO SVE LAKO VIDJETI::::::PA NEGDJE FALI NOVAC U KASI I SVATKO TKO MOZE UZETI IZ KASE JE KRIV.....VRIJEME JE DA NAPOKON POCINJE HAPSENJE.....NIJE U REDU DA VECINA HRVATA ODPLACUJE DUG OD TIH PAR GOVNARA U VLADI I MINISTARSTVIMA


registracija
28/12/09

slave4you, 13.12.10. 02:49

VRIJEME JE DA SE HRVATSKA OCISTI OD KRIMINALCA.....I ZNA SE TKO KRADE I GDJE FALI NOVAC.....


registracija
11/1/10

fluid, 14.12.10. 10:17

Za kritičnu masu glasača koji svih ovih godina daje blagoslov HDZ-u da nas iznova vodi(ubija);ima li ikoji Hrvat koji nije bio u svom najdubljem biću,ponosan na svoje hrvatstvo i domoljublje 90.-ih godina?Ima li i jedan Hrvat koji nije osjetio hrvatsko jedinstvo koje je nadilazilo svako jedinstvo u hrvatskim povjestima?Osjećaj zajedništva i jednakosti u zlu koje je trebalo satrti i početi živjeti u nevjerovatnom zajedništvu bratstva i domoljublja na temeljima previčnosti i snošljivosti.?Ja sam bio jedan od takvih koji je prevaren.Ako je Tuđman za mnoge(za mene nikada dok živim)"Otac domovine",onda je ovaj današnji jal među "braćom Hrvatima"upravo takav kakav je postojao stoljećima.Propuštena je prilika da se jal ukine,završi i da Hrvati postanu ponosni vlasnici vlastite sudbine kroz pravedan odnos u društvu.Kroz pravo na rad i život.Kako toga danas nema a početak je upravo na samom početku 90.i to po ideji "velikog oca domovine",jasno jetko nas je prevario i tko je u startu ubio nadu Hrvata u pravdu i pravičnost.Tu je glavni razlog višestoljetne borbe za svoju državu.Pogrešni vladari u svakom vremenu.Da ne povjeruješ a ipak je istina.


registracija
10/12/09

MKC, 14.12.10. 14:30

Da li itko iz vlade ( osim možda Šukera ??? ) zna izračunati: za koliko % je poskupilo neko gorivo sa npr. 8 na 9 kuna. A svi se razbacuju u svim prilikama sa %.


registracija
27/7/09

verina, 14.12.10. 16:02

Eh, da nam je ova pamet bila 90-te godine, ne bio predsjednik bio Tuđman, nego Gotovac. I Hrvatska bi danas izgledala drugačije...


registracija
12/12/10

Klarens, 15.12.10. 05:47

verina , verina....nitko nije imao ama bash nikakvu shanda postane predsjednik...
Krivousti je dobio tu poziciju josh 1960 od Rankovicha u Dubrovniku....i to je to
Lako je sad bit pametan al gdje su oni koji su to onda znali ??? Znao je i Gotovac !!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika