12.12.2010. / 17:53

Autor: Hina

Kosovo: Na izbore do 11,30 sati izašlo 11 posto birača

Kosovski su Srbi podijeljeni, pa oni sa sjevera izbore uglavnom bojkotiraju, a oni koji žive po enklavama izlaze na izbore u značajnom broju

Foto: ReutersFoto: ReutersNešto više od 118.000 ili 11 posto upisanih birača izašlo je do 11,30 sati na parlamentarne izbore na Kosovu, prve nakon proglašenja neovisnosti, objavilo je u nedjelju popodne Središnje izborno povjerenstvo Kosova.

Povjerenstvo je ocijenio da izbori protiču u mirnoj atmosferi i bez incidenata koji bi utjecali na tijek glasovanja. Više od 1,6 milijuna kosovskih građana glasa na 2280 glasačkih mjesta. Izbore nadzire 32.021 promatrač, od kojih su 493 predstavnici međunarodnih organizacija.

Na parlamentarnim izborima sudjeluje 29 političkih stranaka i lista, među kojima osam lista iz srpske zajednice. Kosovski su Srbi podijeljeni, pa oni sa sjevera izbore uglavnom bojkotiraju, a oni koji žive po enklavama izlaze na izbore u značajnom broju.

Na sjeveru Kosova, nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom, organizirana su pokretna biračka mjesta koja osigurava policija EULEX-a.

Ustavna kriza koja je dovela do izbora počela je prije dva mjeseca, kada je Ustavni sud odlučio da predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu ne smije istodobno biti predsjednik političke stranke i država te se nastavila raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem prijevremenih izbora.

Prema ocjenama nezavisnih promatrača i predstavnika međunarodne zajednice, izborna kampanja bila je u okvirima demokratskih standarda.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika