13.12.2010. / 08:14

Autor: Nacional.hr

Austrijski mediji: Ispitivanje Sanadera moglo bi rasvjetliti i aferu Hypo

Austrijski list Die Presse ističe jake političke i poslovne veze Sanadera u Austriji koje se penju gotovo do samog vrha države

Ivo SanaderIvo SanaderUhićenje Ive Sanadera nije odjeknulo samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi. I dok su većina svjetskih medija uhićenje bivšeg hrvatskog premijera prenijeli u petak u sklopu događanja u svijetu, austrijski mediji s posebnom pozornošću prate daljnji razvoj događaja.

Hrvatski mediji ističu Sanaderovu umješanost u afere Fimi-media i HEP, no austrijske više zanima njegova povezanost s aferom Hypo. Tako su njegovo uhićenje opisali kao prvi udrac pravosuđa na vrh afere Hypo, prenosi Večernji list.

U svom nedjeljnom izdanju dnevni list Österreich dotaknuo se afere Hypo te ističe kako je novac hrvatskog političkog vrha preko Hypo banke prebacivan u Lihtenštajn. Dodaje kako je tu informaciju istražiteljima otrkio jedan od bivših djelatnika te banke, a spominjan je i već poznati dvorac u blizini Klagenfurta.

Prema informacijama kojima raspolaže list Österreich, novac se privatnim zrakoplovom prebacivao iz Klagnefurta u Lihtenštajn, gdje se deponirao u Hypovoj podružnici u Vaduzu.

Drugi austrijski list Die Presse ističe jake političke i poslovne veze Sanadera u Austriji koje se penju gotovo do samog vrha države. Naime, Sanader je bio dobar prijatelj Wolfganga Schüssela, bivšeg austrijskog kancelara.

List ističe kako je Sanaderova mreža prijatelja nastala još u vrijeme njegova studija u Innsbrucku, a s jednim od njih nedavno je osnovao i tvrtku Prima Consulting.

Zanimljivo je da je upravo Sanaderov partner u Primi Consultingu, Wolfgang Kroess nakon Sanaderova uhićenja najavio gašenje te tvrtke i to samo dva mjeseca nakon njenog osnivanja. Iako tvrtka koja se trebala baviti financijskim savjetovanjem nije nikada ni počela raditi, Sanadera će njena likvidacija stajati oko 30 tisuća eura, piše Večernji list.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika