13.12.2010. / 12:58

Autor: Hina

Švedski mediji nakon bombaškog napada: 'Teror je stigao u zemlju'

"Strah je stigao u Švedsku. Prvi put u našoj zemlji obični, nezaštićeni građani mete su samoubojica", piše dnevnik SvD

Foto: ReutersFoto: ReutersŠvedska, čiji je glavni grad Stockholm u subotu napadnut eksplozivom, sada pripada zemljama zahvaćenim "valom međunarodnog terorizma" koji se širi svijetom zadnjih godina, piše u ponedjeljak švedski tisak.

"Strah je stigao u Švedsku. Prvi put u našoj zemlji obični, nezaštićeni građani mete su samoubojica", piše dnevnik SvD.

Pod naslovom "Napad na sve nas", dnevnik Dagens Nyheter kaže da je "Švedska pogođena valom međunarodnog terorizma koji je u proteklih deset godina posijao žrtve na različitim mjestima poput Balija, Madrida, Londona i New Yorka". "S ovim bombama u Stockholmu ideja da su samoubilački napadi problemi koji nas Šveđana se ne tiču, pretvorena je u prah", nastavlja se.

Dvije ekskplozije dogodile su se gotovo istodobno u subotu kasno popodne u posjećenoj trgovačkoj četvrti u središtu Stockholma pri čemu je jedna osoba poginula, a dvije ranjene.

Islamistički portal Šumuk Al-Islam, povezan s al-Kaidom objavio je u nedjelju fotografiju počinitelja atentata u Stockholmu. Portal navodi da se napadač zove Tajmur Abdel Vahab te da je "izveo mučeničku operaciju u Stockholmu", ne iznoseći međutim njegove godine, državljanstvo, kao ni pripada li nekom ekstremističkom pokretu.

Ravnatelj odjela za sigurnost Anders Thornberg potvrdio je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji da je riječ o "terorističkom činu" te da je pokrenuta istraga za terorizam na temelju švedskih zakona. "Riječ je o samoubilačkom napadu, kakvih dosad nije bilo u Švedskoj", dodao je.

Neposredno prije napada, švedska novinska agencija TT i obavještajna služba SAPO primili su poruku nepoznata izvora u kojima se najavljuju skore "akcije", osuđuje sudjelovanje švedske vojske u međunarodnim snagama u Afganistanu i švedski karikaturst Lars Vilks koji je proroka Muhameda prikazao kao psa, naziva "svinjom".

Britanska je policija objavila u ponedjeljak da pretražuje jednu kuću u Lutonu, južna Engleska, u sklopu istrage o napadu u Švedskoj. Navodno je napadač Tajmur Abdel Vahab studirao na Bedforfshirskom sveučilištu u Lutonu, gradu u kojem živi brojna muslimanska zajednica.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika