13.12.2010. / 14:01

Autor: Deutsche Welle

Jadranka Kosor u Austriji – i zbog Ive Sanadera?

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak (13.12.) je u radnom posjetu Austriji, tijekom kojega će se sastati sa saveznim kancelarom Wernerom Faymanom. Nezaobilazna tema sigurno će biti pritvaranje Ive Sanadera.

Ivo Sanader i Jadranka Kosor (arhiva)Ivo Sanader i Jadranka Kosor (arhiva)Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i gospodarska suradnja dviju država, teme su najavljene za susrete premijerke Jadranke Kosor i njezinih austrijskih domaćina, na čelu s predsjednikom Wernerom Faymanom. No, pritvaranje ex-premijera Ive Sanadera u salzburškom zatvoru i afera Hypo banka zasjenit će sve, pa i činjenicu da je Austrija s ulaganjima većim od 6 milijardi eura, najveći strani investitor u Hrvatsku.

Jer, iz pravosudnih krugova čuje se kako će predmet Sanader biti proširen i na Hypo banku, aferu koja je ozbiljno uzdrmala austrijski politički establišment. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, koji je potvrdio da je Sanaderova imovina blokirana, ali i da je Državno odvjetništvo još daleko od podizanja optužnice, na to je pitanje odgovorio kako USKOK provodi istragu. „Dokle će istraga doći, teško je predvidjeti. Nas zanimaju samo utvrđene činjenice i dokazi kojima ćemo raspolagati i sukladno tome ćemo donositi odluke u kom ćemo pravcu dalje ići i hoćemo li otvarati nove istrage.", kazao je Cvitan.

Hrvatski mediji opširno prenose napise iz austrijskog Die Pressea kako bi Sanader mogao ponuditi novi materijal austrijskim istražiteljima u aferi Hypo banka, dok profesor filozofije politike Žarko Puhovski smatra da je Sanader pobjegao kako bi sakrio dokumente, što možda terete Mesića i Kosor. „Mislim da bi Sanader na Mesića mogao ići više moralno, eventualno dokazujući da je na neki način pogodovao svojim prijateljima poput Tomislava Dragičevića u INI. Premijerku bi pak mogao pokušati politički diskreditirati.", izjavio je Puhovski.

Na koga može računati Sanader?

Bivši hrvatski premijer nema više baš puno prijatelja i saveznika. SAD ga se odrekao poništivši mu vizu, a ni njegovi prijatelji iz EU, napose oni iz Austrije, koji se još bave afrom Hypo banka, neće mu poletjeti u susret. Istodobno, šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković nakon posjete Berlinu, Londonu i Kopenhagenu tvrdi da hrvatska pozicija nikad nije bila bolja jer je zbog slučaja Sanader potvrđena vjerodostojnost Hrvatske u borbi protiv korupcije i opredijeljenosti da zemlja funkcionira kao pravna država.

„Bio sam u Berlinu dok je Sanader bio u bijegu i naravno da su se njemački ministar vanjskih poslova Guida Westerwellea i druge kolege i političari raspitivali. Zanimalo ih je li u potpunosti poštovana procedura u vezi sa skidanjem zastupničkog imuniteta i kad sam im objasnio da je sve učinjeno u skladu s načelima pravne države i vladavine prava, više nisu postavljali pitanja. Ministar Westerwelle dao je i izjavu kako ne dvoji da će pravna država postupati po zakonu.", izjavio je Jandroković.

Zbog toga se nagađa kako je Sanader spreman na „trgovanje" s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ali i premijerkom Jadrankom Kosor. Pitanje je, međutim, jesu li oni za nagodbu?

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
7/2/10

crvenoperka, 13.12.10. 16:09

JADRANKA JE SIGURNO OTOŠLA POPUŠITI KURAC IVI SANADERU U ZATVOR


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika