13.12.2010. / 16:01

Autor: Nacional.hr

Ostaje u zatvoru: Sud Tomislavu Merčepu odredio mjesec dana pritvora

Merčep je optužbe na svoj račun nazvao glupošću, dok je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u svom službenom priopćenju izrazila začuđenost što se pred kamerama HTV uhićuje osoba poznata "po ljubavi prema čovjeku i obitelji"

Tomislav MerčepTomislav MerčepNekadašnjem ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu prema odluci suca Županijskog suda u Zagrebu određen je jednomjesečni istražni zatvor te pokretanje istrage protiv njega.

Sud je odlučio da će Merčep u pritvoru ostati jer postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, bijega i zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela, no Merčep će zbog zdravstvenog stanja ostati u zatvorskoj bolnici.

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Mirko Klinžić odbio je zahtjev tužiteljstva da mu se pritvor odredi i zbog opasnosti od bijega.

Odluku o istrazi i pritvoru sudac je donio pošto je danas ispitao Merčepa u zatvorskoj bolnici u koju je, zbog lošeg zdravlja, smješten u petak nakon uhićenja i ispitivanja na policiji i kod dežurnog istražnog suca.

U istrazi protiv Merčepa, koji se danas branio šutnjom, ispitat će se oko 40 svjedoka.

Tomislav Merčep je uhićen u petak pod optužbom da je preko zapovijedne odgovornosti uzrokovao smrt više desetaka civila srpske nacionalnosti, i to na području Zagreba i potom na Pakračkoj poljani od listopada do sredine prosinca 1991.

Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep je optužbe na svoj račun nazvao glupošću, dok je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u svom službenom priopćenju izrazila začuđenost što se pred kamerama HTV uhićuje osoba poznata "po ljubavi prema čovjeku i obitelji".

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
1/12/10

kibidabi, 13.12.10. 16:36

40 GODINA NAJ MANJE!


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.10. 19:06

40 osoba svjedoči?
Na koliko se od njih odnosi Zakon o amnestiji?
I, garant sve nejač i civili i nevinaščad jadna, koji su pušku i bombu vidjeli tek na filmovima sa Chuck Norrisom a o UDBI ni do dan danas pojma nemaju!
Hehe...
Svi jadni nevini! Mi se tukli između sebe! Nema druge!


registracija
14/11/07

laufer, 13.12.10. 21:56

Ovakvi "domoljubni" likovi koji su puni ljubavi prema Bogu, obitelji i kršćanskim vrijednostima uz podršku udruga čiji članovi sišu krv Hrvatskoj uspjeli su uprljati i zagaditi sve na što bi trebali biti ponosni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika