13.12.2010. / 16:40

Autor: Nacional.hr

Kako se WikiLeaks financira: Tjedan nakon zadnje objave, uslijedile rekordne uplate

Ebayeva podružnica PayPal, premda popularna za plaćanje s računa, zamrzla je donacije uz obrazloženje kako WikiLeaks potiče ljude na kršenje zakona

Julian AssangeJulian AssangeIako su glavni kanali plaćanja donacija WikiLeaksu preko PayPala, Mastercarda i Vise blokirani, Hendrick Fulda član odbora njemačkog Wau Holland Foundationa tvrdi kako donacije nikada nisu bile više, piše Deutche Welle. U jednom tjednu nakon objave diplomatskih dokumenata samo preko PayPala uplaćeno je više od 80.000 eura. Zaklada Wau Holland jedan je od glavnih donatora WikiLeaksa te se novac dalje prikuplja preko bankovnih računa. Ebayeva podružnica PayPal, premda popularna za plaćanje s računa, zamrzla je donacije uz obrazloženje kako WikiLeaks potiče ljude na kršenje zakona.

O napadima hakera na internetske stranice Mastercarda i Vise sugovornik je izjavio kako oni ne potiču ljude na takve akcije te nemaju ništa s tim. Fond nije bio pod nikakvim političkim pritiskom i nije mu blokiran bankovni račun. Od listopada 2009. godine zaklada je prikupila nešto više od 900.000 eura, prosječna donacija bila je 25 eura, a jedan je darovatelj uplatio cifru od 50.000 eura.

Do sada, WikiLeaksu je ispaćeno 370.000 eura na temelju poslanih računa. Troškovi putovanja, infrastruktura, odvjetnici, parnice i kao najnovije, plaća nekim zaposlenima podmireni su prema poslanim računima. Na pitanje o financiranju Assangeovog odvjetnika koji ga brani u slučajevima silovanja u Švedskoj, odgovorio je kako je to privatna stvar i nema veze s ciljevima organizacije. Za optužbe kako je Julian Assange odsjedao u skupocjenim hotelima i vozio se u prvom razredu aviona, Fulda kaže kako su to besmislice.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika