13.12.2010. / 17:21

Autor: Hina

Pahor ne pridaje veću političku težinu odbacivanju zakona o radioteleviziji

Budući da su kriteriji za raspisivanje referenduma sada niski i da njihov rezultat vrijedi bez obzira na to koliko se birača na njih odazove, njihovo raspisivanje u Sloveniji često je samo "neukusan instrument političke borbe između vlade i oporbe", ustvrdio je Pahor

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani da priznaje rezultat referenduma kojim je vladin zakon o javnome RTV-servisu u nedjelju uvjerljivo odbijen, ali tome ne pripisuje veliku političku težinu.

"Rezultat je legitiman i treba ga poštovati, ali on je u određenom smislu i poraz onih koji su ga predložili", rekao je Pahor i podsjetio da je na referendum koji je predložila oporba izišlo samo 15 posto birača.

Oni su uvjerljivo odbili vladin zakon o javnome RTV-servisu za koji je glasovalo samo 27 posto birača, a 73 posto bilo je protiv. Pri tome je vlada tvrdila kako novi zakon omogućuje veću autonomnost Slovenske radiotelevizije, a oporba suprotno - da vlada želi podrediti RTV sebi za svoju korist.

Pahor je rekao kako žali što će na snazi ostati zakon o RTV-u koji je donijela prijašnja vlada jer je odbijeni zakon previđao "bitno manje miješanje politike u javni servis od sadašnjeg zakona".

Pahor je opovrgnuo tvrdnje oporbe po kojima bi se nakon referenduma s dužnosti trebala povući ministrica kulture Majda Širca, ističući da će s njom i dalje surađivati, a na poziv oporbenog prvaka Janeza Janše da razmisli o ostavci vlade i raspisivanju izvanrednih izbora nije se ni osvrnuo.

Pahor je rekao kako njegova vlada smatra da bi referendume trebalo raspisivati samo kad je riječ o bitnim nacionalnim pitanjima i da bi trebalo uvesti zakonske promjene u vezi s uvođenjem kvoruma, to jest odrediti koliki postotak građana mora izići na referendum da bi njegov rezultat bio zakonski obvezujući i imao stvarnu političku težinu.

Budući da su kriteriji za raspisivanje referenduma sada niski i da njihov rezultat vrijedi bez obzira na to koliko se birača na njih odazove, njihovo raspisivanje u Sloveniji često je samo "neukusan instrument političke borbe između vlade i oporbe", ustvrdio je Pahor.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika