13.12.2010. / 19:21

Autor: Totalsport

Afera trese Pirineje: Španjolci i nogometne naslove osvojili uz pomoć dopinga?

Fuentes, koji se povukao iz posla sa sportašima 2005. godine, tada je otkrio da je surađivao s velikim brojem drugih sportaša osim biciklista, a među njegovim zaplijenjenim materijalima bili su prijedlozi planova priprema za nogometaše Real Madrida i Barcelone

"Kažem li sve što znam, ostat ćemo bez naslova europskih i svjetskih nogometnih prvaka", skandalozna je izjava koju je navodno svojoj zatvorskoj subraći povjerio kontroverzni španjolski liječnik Eufemiano Fuentes...

Vijest je objavio katalonski dnevnik El Mundo Deportivo, dovevši napokon u vezu s najosramoćenijim španjolskim sportskim radnikom i nogometaše, igrače reprezentacije koja je aktualni europski i svjetski prvak.

Isti izvor navodi da je spomenutu rečenicu 55-godišnji liječnik specijaliziran za sportsku medicinu izrekao pred zatvorenicima koji su s njim boravili u zatvorskoj ćeliji u Madridu.

Fuentes je, kao i još nekolicina osumnjičenih u novome istražnom procesu (Operacija "Galgo", "Hrt") španjolskih institucija kaznenog progona, među kojima je bio i trener svjetske atletske prvakinje Marte Dominguez, uhićen u četvrtak. U istražnom su zatvoru svi boravili do nedjelje. Nakon saslušanja kod istražnog suca, svi su pušteni na slobodu bez jamčevine i, barem zasad, bez podignutih optužnica, a Fuentes je odmah otputovao kući na Kanarske otoke.

Fuentes je konačno, ako je istina da je to rekao, dodirnuo najveću svetinju španjolskog sporta, što je naišlo na golemi šok u tamošnjoj javnosti.

Mogućnost da je nacionalna momčad Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj 2008., te Svjetsko u Južnoafričkoj Republici ove godine, osvojila pogonjena dopingom demantirali su odmah izbornik Vicente del Bosque i reprezentativac Xavi Hernandez.

- U mojoj 43-godišnjoj nogometnoj karijeri nikada se nisam susreo s pojavom sredstava koje bi neki akteri uzeli da bi ostvarili nepoštenu prednost pred suparnikom. Nisam nikad u to niti posumnjao - rekao je Del Bosque, izbornik na južnoafričkom Mundijalu, dok je Barcelonin veznjak dodao:

- Nogometni navijači u Španjolskoj mogu biti spokojni kao što smo i mi, a spokojni smo zato jer znamo da nismo uzimali doping. Žao mi je zbog ovoga kroz što prolazi španjolski sport, ali u nogometu se, pogotovo s obzirom na gotovo svakodnevne kontrole, tako nešto ne može dogoditi.

Poznato je od ranije da je Fuentes tijekom svoje uspješne karijere surađivao s preko 200-tinjak uspješnih španjolskih sportaša pripremajući im "vitaminske napitke". Također je bilo znano da velik broj njegovih klijenata čine nogometaši i tenisači.

Fuentes je, međutim, došao na zao glas u Operaciji "Puerto" ("Planinski prolaz"), koja se doticala samo biciklista (među kojima je tada, 2006. godine, bio i tada relativno nepoznati Alberto Contador), i koja je na kraju završila odustajanjem od procesa zbog manjka dokaza u ožujku 2007.

Fuentes, koji se povukao iz posla sa sportašima 2005. godine, tada je otkrio da je surađivao s velikim brojem drugih sportaša osim biciklista, a među njegovim zaplijenjenim materijalima bili su prijedlozi planova priprema za nogometaše Real Madrida i Barcelone.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika